Проф. Гетов: Фокусът на ваксинационната кампания се измества

  • 23 декември 2021 10:12

  • 513
  • 1
Проф. Гетов: Фокусът на ваксинационната кампания се измества
©

Радостно е, че фокусът на информационната кампания за ваксинацията се измества от това да плашим, към това да информираме хората. Това каза в ефира на „Твоят ден” проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата и член на експертния съвет към здравното министерство.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31540

„Нека видим какви ще са икономическите стимули за ваксиниране, които ще се предложат. Смятам, обаче че това трябва да е въпрос на персонална убеденост, лична отговорност и на разбиране важността за опазване на общественото здраве. Би трябвало да оценяваме факта, че всичко около ваксините в е безплатно”, коментира той.

Европейската агенция по лекарствата е поискала да бъдат предоставени до края на годината изчерпателни данни за ваксинационната ефективност срещу новия вариант Омикрон от фирмите, производители на препарати, каза още здравният експерт.

„Това, което знаем е на база опита от  Южна Африка. Ваксината на “Pfizer”. Ефективността на ваксината от близо 90 %, спада на около 70% при среща с новия вариант на коронавируса. Това е висок процент. Хората могат да са спокойни, че са защитени. Ваксиниралите се с две дози „Атра Зенека” съветвам да не се колебаят и да си поставят бустерна доза от рнк-ова ваксина. За еднодозовите ваксини е разрешено минимум два месеца след първата доза да се постави следващата. Трета-бустерна доза за тях не е регламентирана”, обясни още проф. Гетов.

Проф. Радка Аргирова разкри какви ще са стимулите на кабинета Петков за повишаване на ваксинацията

Във връзка с ваксинацията на деца и у нас здравният експерт коментира още, че децата изграждат имунитет много по-бързо, като той може да остане и за цял живот.

„На 10 хиляди симптоматични деца, 600 влизат в болница, шест от тях стигат до интензивно отделение”, допълни още той.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.23 | 11:08

1
Трябва сам да вземеш решението за ваксинация , но то задължително да е да се ваксинираш

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини