В България има излишък от ваксини срещу COVID, не е изпращана заявка за доставка от "Новавакс"

  • 21 декември 2021 11:33

  • 1173
  • 4
В България има излишък от ваксини срещу COVID, не е изпращана заявка за доставка от "Новавакс"
© Булфото (архив)

В България на този етап има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не е изпращана заявка за доставка на ваксината от производителя "Новавакс", която преди дни Европейската комисия одобри. Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му трябва да се подхожда прагматично в случаите на заявка заради излишъка в страната ни и заради трудните условия за дарение или препродажба на ваксините. В първите месеци на следващата година се очакват ограничени доставки, тъй като имаме количества. Продължават анализите и ако се установи нужда, ще бъдат обсъдени възможностите и за доставка на ваксината на "Новавакс", добави Кирилов. България е гарантирала портфолио ваксини от всички категории ваксини, налични в ЕС.

Доц. Кунчев: Ваксината срещу COVID-19 за деца е педиатрична и абсолютно безопасна

Ваксините, чийто срок на годност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени, но следващата седмица ще е ясно колко точно е техният брой, тъй като интересът към ваксинацията се повиши и те ще са по-малко, отколкото очаквахме, каза още Кирилов.

В ЕС към края на ноември са били приложени над 18 милиона дози ваксина срещу коронавирусната инфекция на лица под 18-годишна възраст, посочи Кирилов. Като се прибавят към тях и приложените дози в същата възрастова група в САЩ, Канада и Израел, това дава една сериозна научна информация, която постоянно се анализира от водещите експерти в ЕС и което дава допълнителни гаранции за надеждността на данните за безопасност, допълни той.

ЕМА одобри COVID ваксината на „Новавакс“

Обмисля се намаляване на срока за поставяне на бустерна доза ваксина за възрастни, той да бъде по-кратък от 6 месеца след втората доза, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Справка, направена днес в повече от половината от страните в ЕС, е показала, че този срок е различен.

По думите му обаче ситуацията с варианта "Омикрон" налага скъсяване на този срок, като той няма да бъде под 2 месеца. Предстои заседание на експертния съвет по имунопрофилактика, който да вземе такова решение, допълни още Кунчев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1173 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Руми

2021.12.21 | 13:58

4
Ще ще ще се ваксинирайте бе и то под строй с песен

2021.12.21 | 13:16

3
хич недейте да ни харчите парите за нови ваксини! няма да се ваксинираме! който желае и десет да си сложи, но няма смисъл да харчите повече нашите пари!
Пунта Мара

2021.12.21 | 12:22

2
А,колко са тези ИЗЛИШЪЦИ от "ваксини"?! КОГА са ЗАКУПЕНИ и до КОГА е ГАРАНЦИОННИЯТ им СРОК?!
трета доза

2021.12.21 | 11:55

1
В България има излишък от олигофрени.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини