Първи случай на Омикрон в Полша

  • 16 декември 2021 14:11

  • 269
  • 2
Първи случай на Омикрон в Полша
© Getty Images

Полските власти съобщиха днес за първи случай в страната на новия коронавирусен вариант Омикрон. Това стана в деня, когато в Полша започна ваксинацията срещу ковид на децата от 5 до 11 години.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 799

Случай на новият вариант е бил открит от санитарните власти в южния град Катовице, каза заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска, цитиран от ТАСС.

Той заяви още, че в Полша е започнала ваксинацията срещу ковид на децата между 5 и 11 години.

"Към настоящия момент вече са поставени 140 ваксинни дози. Регистрираните деца са 150 хиляди", каза Краска. Той уточни, че двете дози ще бъдат поставяни на децата в интервал от 21 дни.

Досега страната с население от около 38 милиона души е съобщила за малко над 3,9 милиона случая на коронавирус. 90 306 от заразените са починали.

Полша започна да ваксинира населението си срещу ковид в края на миналата година, като кампанията е на доброволни начала. Досега в страната са ваксинирани 20,7 милиона човека, като от тях 4,8 милиона вече са с поставена бустерна доза, допълва БТА.

Рекорден брой починали с коронавирус по време на четвъртата вълна в Полша

В края на миналия месец четвъртата вълна на епидемията и появата на новия вариант принудиха полските власти отново да въведат редица ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата. Новите рестрикции преди всичко намаляват максимално разрешения брой неваксинирани хора в заведенията за хранене, хотелите, културните и спортните обекти, отбелязва ТАСС.

Весела Найденова
269 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.16 | 19:45

2
Вече над две години търпим простотиите на спасителите,резултатите са че спасени няма и грипчето си прави щамове и се разхожда по-света не-обезпокоявано а основния резултат е че едни хора яко забогатяха и ограничиха правата правата на хората и нямат никакво намерение да им ги връщат даже за още ограничения се напъват.
Умник Гюро

2021.12.16 | 14:28

1
Браво на българския професор-депутат, Андрей Чорбанов. Най-сетне някой да каже истината: зелените сертификати унижават българските граждани и установяват класово-социално-расово разделение. Ние, българите, сме равни и никой не бива и не може да ни разделя. На премиера, Кирил Петков, който иска въвеждане на зелени сертификати по нареждане на Бил Гейтс, ще кажем: Е.и си майката, престъпник гнусен!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини