СЗО: Вариантът Омикрон на коронавируса е открит в 38 държави

  • 04 декември 2021 07:55

  • 1095
  • 1
СЗО: Вариантът Омикрон на коронавируса е открит в 38 държави
© gettyimages

Новият вариант на коронавируса - Омикрон е открит в 38 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него, съобщи Световната здравна организация.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1276

"Ние виждаме нарастващ темп на растеж, виждаме все по-голям брой открити случаи на Омикрон", заяви в петък техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове, но отбеляза, че вариантът Делта все още е доминиращ на глобално ниво.

Ван Керхове подчерта, че все още е "твърде рано" да се каже дали вариантът Омикрон причинява само лека инфекция, въпреки първоначалните доклади, че е така.

"Всеки, който е заразен с вируса SARS-CoV-2, независимо от кой вариант, винаги ще започне с леко заболяване и може да спре с леко заболяване, като някои хора са асимптоматични, разбира се. Но може да отнеме известно време преди да има усложнение", посочи тя.

Страните обаче въвеждат нови мерки в опит да спрат разпространението на новия вариант.

Случаите на коронавирус в Южна Африка надхвърлиха 3 милиона. В петък правителството обяви, че за последното денонощие са регистрирани над 16 хиляди нови случая, което е увеличение с 24 процента. Рязкото нарастване на инфекциите се дължи на силно заразния нов вариант на вируса Омикрон, за който за първи път съобщиха южноафрикански власти на 25 ноември.

Националният комитет по ваксинации в Гърция съкрати времето между втората и третата подсилваща ваксина срещу коронавирус от шест на три месеца. Решението е във връзка с разпространението новия вариант.

Д-р Фаучи с коментар за хапчето на Pfizer и ефекта му срещу Омикрон

От понеделник Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани, който ще бъде правен на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище. Таксата за теста e в размер на 15 евро и ще се заплаща от пристигащия.

Също от понеделник  всички граждани, независимо  от техния  ваксинационен статус, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията отрицателен PCR или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета, съобщават от външното ни министерство.

По информация на посолството ни във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и преболедувалите Covid-19 през последните 90 дни.

Последвайте канала на

Калина Христова
1095 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
SeaFalcon

2021.12.04 | 10:37

1
Вече никой не ви вярва за нищо.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини