Проф. Тодор Кантарджиев коментира огнището на менингит в столичната детска градина

  • 01 декември 2021 20:17

  • 9261
  • 3
Проф. Тодор Кантарджиев коментира огнището на менингит в столичната детска градина
© bulphoto (архив)

Животът на децата с менингът не е застрашен. Това се случва и ежегодно сме имали такива случаи. Това заяви консултантът на Столичната община по здравни въпроси проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като. Повод за коментара му откритото огнище на менингит в столичната детска градина №37 "Вълшебство" в квартал "Павлово".

Проф. Кантарджиев е разговарял с обезпокоените родители, на които са дадени допълнителни разяснения. Той е посочил още, че в страните от Западна Европа има много повече случаи на менингити.

Установиха огнище на менингит в столична детска градина

В Националния център за заразни и паразитни болести днес са изследвали около 40 материала на 8 работещи, контактували с инфектираното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които трябва два дни да взимат антибиотик, каквато е общо приетата световна практика, допълни проф. Кантарджиев.

Днес Столичната РЗИ е организирала тестването на общо 250 деца, сред които са и братчета и сестричета на децата, контактували с болното дете. Резултатите ще бъдат готови до 48 часа.

16 деца и 2-ма възрастни в столичната детска градина "Вълшебство" са с положителни проби за бактериален менингит.

В понеделник от Столичната РЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9261 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.12.02 | 01:00

3
... с... менингЪт?!? Кой е туй чудо бре, драскащи олигофрени:)))???

2021.12.02 | 00:43

2
щом не е ковид няма страшно , сладур

2021.12.01 | 21:32

1
Изперкал старец....

Добави коментар

Водещи новини