Установиха огнище на менингит в столична детска градина

  • 01 декември 2021 18:09

  • 14437
  • 2
Установиха огнище на менингит в столична детска градина
© gettyimages

Преустановява се присъственото обучение в столичната детска градина „Вълшебство“ в кв. „Павлово“ заради бактериален менингит сред децата, съобщават от общината.

На 29 ноември СРЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Резултатите показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на менингокок.

ООН алармира, че заради COVID пандемията милиони деца по света са пропуснали задължителните ваксинации

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

„На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община проф. Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици“, пишат от Столична община.

Организирана е онлайн среща на родителите на децата от първата изследвана група с проф. Кантарджиев за допълнителни разяснение как трябва да действат.

Мая Йорданова
14437 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емел Пирова

2021.12.04 | 22:05

2
На контактните Деца не се ли прави гама глобулин.

2021.12.02 | 04:44

1
къде е намешана гейберастията настава маразъм и чума.

Добави коментар

Водещи новини