Проф. Ива Христова: Вероятно Омикрон не е далеч от границите ни

  • 01 декември 2021 15:13

  • 1284
  • 8
Проф. Ива Христова: Вероятно Омикрон не е далеч от границите ни
© NOVA

Вероятно Омикрон не е далеч от нашите граници, но няма засега доказан случай в България, въпреки че се прави насочено изследване на 500 до 800 проби на седмица.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Това каза в интервю пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя обясни, че за този нов вариант на коронавируса се знае, че изведнъж тръгва с множество мутации, затова се предполага, че се е появил от продължително съществуване на вируса в лица с имунен дефицит. 

Ген. Мутафчийски: Справяме се! Такава е философията на ВМА. Скоро очакваме и новини за Омикрон

"Основното притеснение е, че е много по-заразен от Делта варианта и го измести, за разлика от други варианти, които нямаха потенциал да се разпространяват и останаха минимални бройки в света. Омикрон тръгва с висок потенциал за разпространение, но съвсем не знаем дали ще бъде тежка клиничната картина на протичане - напротив, към момента данните са за сравнително леки симптоми. това са данните както от Европа, за внесените случаи, така и от ЮАР - за случаите, които има там", добави тя.

Проф. Христова беше категорична, че основната мярка, която страната ни трябва да предприеме, е затягане на граничния контрол. "Дори с намалена ефективност, ваксините ще действат", подчерта тя и добави, че със сигурност ще има следваща вълна на заболеваемост от Covid-19: "Излизаме от вълната на Делта варианта, но въпрос на съзнание и затягане на мерките е колко дълъг ще е промеждутъкът между двете вълни". 

Няма данни, че ваксините не пазят от Омикрон, обявиха от Оксфордския университет

 Препоръката на проф. Христова е неваксинираните да не чакат нова ваксина, а да се имунизират, защото Делта вариантът е активен в България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1284 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.12.01 | 17:48

8
Всички политици и лекари замесени в Ковид19 ИЗМАМАТА на територията на България ще бъдат СЪДЕНИ и в Затвора!
Майтапчи Йово

2021.12.01 | 17:27

7
Муйче, ами ходи го чакай мила, че да ни кажеш, кога е дошъл, а не само да се показваш пред малоумниците с микрофоните:)))!
Хихи

2021.12.01 | 15:20

1
На коя граница?
омнихроноколог

2021.12.01 | 16:46

6
отвъд границата на абсурда е от две години и продължава напред
тоя вирус

2021.12.01 | 16:27

5
се движи като облачни маси и го следят, абсолютен смех стана тая "пандемия"

2021.12.01 | 16:19

4
Не чакаме нова, нито ще се бодем и със старата! КАЖЕТЕ КАКВО СТАВА С КУНЧЕВ, ЗАЩО ГО КРИЕТЕ И НИ ЗАНИМАВАТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР С БОЛНИТЕ СИ МОЗЪЦИ!
Българин

2021.12.01 | 16:03

3
червена некадърна професорка от БКП-БСП говореше преди година като повтаряше твърденията на западни десни ограничени журналисти какви големи успехи има с лекарството Ивермектин, което се оказа че е регистрирано само във ветеринарната медицина за коне. Десетки случаи на отравяния в Западна Европа с ивермектин, за БЪлгария няма статистика. Та другарката Ристова да ходи с другарЕ Мангъров да посрещнат новия щам на границата!
Умник Гюро

2021.12.01 | 15:51

2
Значи здравите хора, които нямат проблеми с ковид, биват насила ваксинирани. А болните хора, ваксинираните, които предават заразата, се обявяват за висша класа и им се дават зелени паспорти. Това е времето на звяра, 666. Българските управници до един служат на сатаната и се продават за 30 сребърника. Анатема.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини