Защо СЗО прескочи две букви от гръцката азбука, за да кръсти новия вариант на коронавируса Омикрон

  • 01 декември 2021 10:49

  • 2172
  • 3
Защо СЗО прескочи две букви от гръцката азбука, за да кръсти новия вариант на коронавируса Омикрон
© Getty Images

Докато експерти и държавни ръководители продължават да се чудят каква точно опасност представлява вариантът Омикрон на коронавируса и какви мерки да предприемат, за да се справят с разпространението му, редица западни издания продължават да се питат защо заради него бяха прескочени две букви от гръцката азбука, предава БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1276

По пътя на логиката новият вариант трябваше да се казва Ню според гръцката азбука, след като предишният бе кръстен Мю. Даже още в началото италиански медии говореха за новия вариант Ню. После се оказа, че тази буква се прескача. Но и, че заедно с нея се прескача и следващата - Си, и се стига директно до Омикрон.

СЗО: Омикрон ще се разпространи в целия свят

Причините за този двоен пропуск бяха изтъкнати от Тарик Язаревич, говорител на Световната здравна организация, припомня "Фигаро". Според него Ню се бърка с английската дума за нов (new), а Си е често срещано китайско фамилно име. Мнозина се сетиха тогава за китайския лидер Си Цзинпин. А правозащитници обвиниха СЗО, че е взела това решение, за да не подразни Пекин, който се дразнеше и когато преди време тогавашният американски президент Доналд Тръмп наричаше коронавируса - китайски вирус, отбелязва "Бизнес инсайдър".

Последвайте канала на

Весела Найденова
2172 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.01 | 14:21

3
Значи здравите хора, които нямат проблеми с ковид, биват насила ваксинирани. А болните хора, ваксинираните, които предават заразата, се обявяват за висша класа и им се дават зелени паспорти. Това е времето на звяра, 666. Българските управници до един служат на сатаната и се продават за 30 сребърника. Анатема.
nn

2021.12.01 | 11:23

2
prestapnicite ot CZO ta vie boikluci otdavna ste go krastili nali vsicko tova e vashe delo za da pecelite pari urodi

2021.12.01 | 11:15

1
Защото беше в планът им за 2022, но РЮА ги изненадаха като им отказаха ваксините и те, за да ускорят процеса, го придвижиха! Втрещеен?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини