СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на COVID-19

  • 26 ноември 2021 14:57

  • 618
  • 2
СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на COVID-19
© Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че на учените ще бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант на Covid-19, установен в Южна Африка, предаде БНР. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, обясни говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.  Експерти на организацията провеждат виртуална среща, за да определят дали новият вариант трябва да е повод за сериозна загриженост.

Линдмайер подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса. 

Новият вариант беше регистриран в Южна Африка и Ботсвана. Той е с около 32 мутации и учените алармират, че това го прави много опасен. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.  Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

СЗО се събира спешно днес заради нов вариант на COVID

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Световната здравна организация също така препоръча на страните "да прилагат научен и основан на риска подход“, когато разработват ограничения за пътуване във връзка с последния вариант на Covid-19. В същото време СЗО изразява предупреждение относно прилагането на подобни ограничения "на този етап“.

Съветът идва, след като външният министър на Южна Африка Наледи Пандор коментира бързото затягане на ограниченията за пътуване от страна на Обединеното кралство, посочвайки, че нейната "непосредствена загриженост е щетите, които това решение ще причини както на туристическите индустрии, така и на бизнеса и на двете страни“.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
618 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.26 | 15:41

2
Хайде сега въведете 4-та ваксина-бустер заради новия вирусен вариант. Всички двойно ваксинирани 100% ще прихванат вируса и ще умрат геройски след бустера в името на Бил Гейтс и световното сатанинско правителство.
Майтапчи Йово

2021.11.26 | 15:15

1
Как така седмици, когато коронаидиотите вече ревнаха и надуха тръбите, колко смъртоносен е:)))?!? Между другото, следващите "щамове" след зулуския пак ли ще са по реда от последните две години... ингилизки, кариокски и будистки:)))?!?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини