Чехия отчете през последното денонощие рекорден брой новозаразени с коронавирус

  • 24 ноември 2021 14:40

  • 850
  • 0
Чехия отчете през последното денонощие рекорден брой новозаразени с коронавирус
©

Чехия отчете през последното денонощие рекорден брой новозаразени с коронавирус, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28843

Агенцията отбелязва, че случаите за пръв път са надхвърлили 25 хиляди, което поставя болниците в страната под още по-голям натиск.

По данни на здравното министерство новозаразените за изминалите 24 часа са 25 864.

Броят на хоспитализираните е скочил до около 5600 от под 1000 преди месец и е най-големият от април, но въпреки това е под пика от 9551.

Напливът към здравните заведения в някои региони сега е по-голям, отколкото при предишната коронавирусна вълна в Чехия. Поради това властите в една от източните области обявиха мерки за ограничаване на социалния живот за две седмици, предвиждащи забрана за събирания на повече от 100 души на едно място, за да предпазят болниците.

Чехия регистрира рекорден брой новозаразени

Чехия, с население от 10,7 милиона души, е четвърта в света по процент на заразените на глава от населението, по данни на специализирания сайт "Нашият свят в данни" (Our World in Data).

Чешкото правителство, на което предстои да отстъпи властта, след като миналия месец загуби изборите, наложи на национално равнище мерки, предвиждащи забрана за неваксинираните да посещават обекти като ресторанти и кина и да ползват услуги като ходенето на фризьор. Целта е да бъде поощрена ваксинацията срещу ковид, при която Чехия изостава от много страни от ЕС.

Отиващото си правителство обмисля също задължително ваксиниране за хората над 60 години и за представителите на някои професии като здравните работници.

Но макар медицински организации в Чехия да призоваха за по-строги мерки от типа на локдаун, политиците не желаят да предприемат подобни стъпки, за разлика например от съседна Австрия, където тази седмица бе обявено пълно затваряне поне за десет дни.

Отговорът на чешките власти на новото увеличение на случаите на коронавирус се усложнява допълнително от факта, че в момента се извършва смяна във властта.

Днес десноцентристките партии, които преговарят да съставят новото правителство, заявиха, че ще избягват затваряне на училищата, и се обявиха срещу задължителната ваксинация. Те казаха, че в действията си по въпроса с пандемията ще се ръководят от положението в болниците, а не от броя на новозаразените.

"Очевидно е, че ковид ще остане за по-дълго, и трябва да се научим да как да живеем с него, как да се справяме със ситуацията", заяви Петър Фиала - кандидатът на коалицията за министър-председател, който се очаква да бъде номиниран за поста в петък.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28843

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
850 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини