СЗО: Около 500 хиляди души ще умрат в Европа, ако не бъдат затегнати правилата срещу COVID-19

  • 21 ноември 2021 10:49

  • 786
  • 3
СЗО: Около 500 хиляди души ще умрат в Европа, ако не бъдат затегнати правилата срещу COVID-19
© Getty images

Около 500 хиляди души може да умрат в Европа в следващите месеци заради пандемията от коронавирус, ако страните от региона не затегнат ограниченията. Това предупреди директорът на Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге в интервю за BBC, цитирано от "Фокус".

СЗО е „много разтревожена“ от увеличаващата се скорост на разпространение на COVID-19 в Европа, във връзка с което експертите препоръчват да се продължи мярката за носене на защитна маска, както и да се ваксинират всички, които все още не са направили това. Както отбеляза Клуге, следващата вълна от коронавирус се наблюдава в Европа поради наближаващата зима, ниските нива на ваксиниране в редица страни и появата на по-инфекциозни щамове.
 

Всичко по темата:
Електронни цигари 23

„COVID-19 отново стана водеща причина за смърт в нашия регион“, подчерта той, добавяйки, че задължителната ваксинация за борба с пандемията трябва да се разглежда само като последна мярка. В същото време Клуге посочи, че „би било много навременно“ да се започне „законодателна и обществена дискусия“ по този въпрос. „Преди да прибягвате до задължителна ваксинация, трябва да разгледате други инструменти, например COVID-паспорти, които изобщо не ограничават свободата, а напротив, помагат за запазването й“, каза той.

Британските здравни власти обмислят ваксиниране срещу COVID-19 на деца между 5 и 11 години
Властите на редица европейски страни, на фона на рязкото нарастване на заболеваемостта през последните дни, бяха принудени да засилят ограниченията, включително за неваксинирани граждани. По този начин те очакват да подтикнат хората към по-активно участие в кампанията за ваксинация и в резултат на това възможно най-бързо да се формира стаден имунитет. По-специално, в Австрия се въвежда локдаун на 22 ноември, а Дания отново въведе COVID-паспорти, които са необходими за посещение на кина, нощни клубове и ресторанти, както и събития с участието на повече от 2 хиляди души.

Всичко по темата:
Електронни цигари 23
Теодора Александрова
786 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.21 | 15:28

3
Ето ви доказателство кой иска глобалния биометричен паспорт. Кой го въвежда и прави уж избраните политици смешни марионетки. Ето кой организира пландемията, пуска отровата, кой ви граби и поробва. Ножа/иглата е вече до кокала, вашият кокал. Документ за свобода няма.
Тунберг

2021.11.21 | 11:23

2
юмрука високо и цените високо изкам радиф да спичели да ям ляб от 5 лева и млеко от 2 лева кофичката мечтая да марширувам със зелен сертификат нема лъжа верно ти казвам брат
радев

2021.11.21 | 11:11

1
тиквата ще умре този боклук

Добави коментар

Водещи новини