Европа и Азия са под тревога заради нови огнища на птичи грип

  • 16 ноември 2021 16:13

  • 2678
  • 1
Европа и Азия са под тревога заради нови огнища на птичи грип
© Getty Images/Guliver

През последните дни в Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) са докладвани няколко огнища на тежки случаи на птичи грип в Европа и Азия. Според експерти това е знак, че вирусът отново се разпространява бързо, съобщава “Гардиън“, цитиран от БТВ.

Новината разтревожи световната птицевъдната индустрия, след като предишни подобни огнища доведоха до избиването на милиони птици. Наличието на високопатогенния грип привлича вниманието и на епидемиолозите, тъй като вирусът може да бъде предаден на хората, макар и рядко.

През годината Китай съобщи за 21 случая на заразяване на хора с подтип H5N6 на птичия грип, което е повече, отколкото през цялата 2020 г. Преди дни пък Южна Корея съобщи за огнище на вируса във ферма с около 770 000 домашни птици. Всички животни са били умъртвени.

В ОIE са получени сигнали за подобни случаи в Япония, Норвегия, Великобритания и Белгия.

Именно заради това правителствата на Белгия, Великобритания, Нидерландия и Франция обявиха повишен риск от разпространение на птичи грип и въведоха строги мерки, като например домашните птици да се държат в затворени помещения.

Първи случай на човешко заразяване с щама H10N3 на птичия грип в Китай

Константин Тодоров
2678 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.16 | 18:28

1
Един път ваксиниран означава заразен завинаги.

Добави коментар

Водещи новини