Лекар: Има политическа и икономическа логика в решението за сертификат срещу антитела

  • 11 ноември 2021 10:23

  • 2863
  • 2
Лекар: Има политическа и икономическа логика в решението за сертификат срещу антитела
© Gettyimages/архив

Решението да се издава зелен сертификат за хора с антитела е базирано изцяло на политическа и икономическа логика. Това мнение изрази пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог-реаниматор, който работи в Германия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

„Те го оправдаха като експертно мнение на база на натрупани данни. Само че ефектът ще даде на тези хора измамна сигурност.“

В България имаме огромен проблем с нерегистрираните при предишни вълни преболедували хора, които нямат медицинска документация за това, каза д-р Таблов.

Вижте какво представлява сертификатът за антитела

„Тези хора хем не искат да се ваксинират, хем не могат да кандидатстват за зелен сертификат и по този начин тотално ги губим за обществения живот.“

Решението е логично от политическа и икономическа гледна точка е логично, но от медицинска – не, смята Борис Таблов.

Таблов не споделя оптимизма на здравния министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, че сред тестващите се за антитела ще има много хора, които ще решат да се ваксинират. Според него това може да бъде „лека сигнална лампа“, но той не смята, че ще има „чак такъв голям ефект в тази посока“.

В Германия темата с антителата изобщо не стои на дневен ред, допълни специалистът.

„Нямаме категорични данни къде са референтните стойности за тези антитела", каза той.

Д-р Борис Таблов отбеляза още, че в Германия набира скорост нов ръст на случаите, но в страната „започват да бият камбаната“ и да се подготвят за „черни сценарии“ от много по-рано.

Драматичните метафори като „тирания на неваксинираните“ създават тотално разслоение в обществото и в нации като нашата това има обратен ефект, изтъкна Таблов в предаването „Преди всички“.

„Факт е, че се говори навсякъде за вълна на неваксинираните. Факт е обаче, ако трябва да сме честни, че има и немалко хора, ваксинирани, които също са позитивни, които даже и боледуват. Това, което е факт, е, че неваксинираните са тези, които боледуват много по-тежко и в крайна сметка водят до претоварване на здравните системи", заяви още той.

Борис Таблов апелира към ваксинираните да се държат също толкова отговорно, колкото и останалите, като спазват мерките.  

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
2863 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.11 | 11:16

2
Двойно ваксинираните масово заболяват от Ковид и от всякакви други болести. Ваксините-отрови вече са унищожили иммунната им система и пътят е един: към оня свят.
Що не си...

2021.11.11 | 11:09

1
гледаш работата

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини