Д-р Камен Недев: Мъжете сме по-немарливи към своето здраве

  • 05 ноември 2021 14:05

  • 509
  • 0
Д-р Камен Недев: Мъжете сме по-немарливи към своето здраве
©

Д-р Камен Недев е специалист радиолог. Завършил медицина във Варна, той е специализирал хирургия и лъчелечение. От 2015 г. е началник дейност брахитерапия към Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Младост.

Здравейте д-р Недев, какъв е процентът мъже, които се сблъскват с рака на простатата?

- Това е най-честото онкологично заболяване при мъжете - както в света, така и в България. То е втората причина за смъртност. Така че това е едно социално значимо заболяване в развития свят.

Можем ли да говорим, че начинът ни на живот, стресът, е част от проблема?

- При простатния карцином не е доказано, че има връзка със стреса в ежедневието. Той е по-скоро следствие от напредването на възрастта, има хормонална зависимост - от тестостерона и наследствена обусловеност.

Реагират ли пациентите навреме?

- Това е голямата ни болка на нас, онколозите. В България няма скринингова програма за ранна диагностика на рак на простатата и при нас заболяването се открива късно. Заболяването се диагностицира при по-изразени симптоми в по-напреднал стадий на развитие. Затова е резултатите от лечението са по-лоши, отколкото в останалите европейски държави.

Каква, според вас, е причината за късното диагностициране - страх ги е, не им се говори на тази тема?

- Според мен, вие, медиите, можете да помогнете много в това отношение. Липсата на скринингова програма, която търси здрави мъже с повишен риск, не ни позволява да откриваме заболяването в предклинична фаза, за да постигнем пълно оздравяване. Би било добре не само през ноември, а целогодишно да призовавате мъжете да изследват един туморен маркер и да посещават веднъж годишно уролог, което ще ни помогне да запазим много животи.

Когато сте с приятели, съветвате ли ги да посетят своя лекар?

- Разбира се, като онколог се срещам ежедневно с доста неприятни случаи и преживявания. Затова и съветвам приятелите си да не пропускат профилактичните прегледи. Мъжете сме по-немарливи към своето здраве. И рядко търсим профилактично своя личен лекар. Забавяме се с диагнозата рак на простатата. За разлика от жените, които сякаш са по-отговорни към здравето си.

Какво получава пациентът, когато дойде при вас?

- Пациентът първо трябва да потърси своя личен лекар, който ще го насочи към съответната ранна диагностика. При откриване на завишен туморен маркер или ако пациентът има някакви оплаквания, той може да бъде насочен към специализирано заведение, за да бъде детайлно прегледан и да му бъде поставена съответната диагноза. Или пък да бъде отхвърлена.

Какви са съвременните методи на лечение?

- Чрез т.нар. мултипараметричен ядренно-магнитен резонанс получаваме информация за локалния стадий, т.е. докъде се е развило заболяването, дали е засегнало съседни органи или е ограничено още в капсулата на жлезата. За да бъде изключено далечното метастазиране, използваме най-модерната технология в момента - петскенер с вещество, специфично за простатната клетка, което наричаме специфичен мембранен антиген, белязано с радиоактивен галий. Така изключваме метастазите. И сме почти напълно сигурни дали пациентът е локализиран, което ни дава възможност за точно лечение.

Проф. Калоян Давидов: Установен навреме, ракът на простатата е напълно лечим!

Терапевтичните методи са няколко, всички са с радикален характер - т.е. водят до излекуване на пациента: хирургичен метод - отворена лапароскопска или роботасистирана хирургия; външно лъчелечение - линейни ускорители; брахитерапия - вътрешно облъчване, с което постигаме по-висока доза с по-малко на брой процедури.

При брахитерапията посредством апликатори източникът на облъчване се поставя непосредствено в тумора или до него и по този начин се спестява облъчването на здравите тъкани. И не на последно място - стереорадиохирургия, която заема мястото си малко по малко - лъчелечение, но с по-малко на брой сеанси.

Болният има възможност да избере метода на лечение.

Всеки ден се сблъсквате с мъже, които преживяват емоционално тежка диагноза - имат ли право да покажат своята слабост?

- Разбира се, всеки човек има право да прояви емоции. Но мъжете у нас трябва да знаят, че карцинома на простатата има лечение, когато се открие в ранен стадий. Но дори болестта да е в напреднал стадий, пациентът има шанс за успешно лечение.

Как бихте описали най-добрия си приятел?

- Човек, който е отговорен към себе си, близките и приятелите си. Подхождайки с отговорност към своето здраве, ние подхождаме отговорно и към хората, които обичаме

Прочетете още интервюта на http://movember.sportal.bg/

Novini.bg
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини