Проф. Пенка Петрова: Локдаун за възрастните, които не са ваксинирани, би била адекватна мярка

  • 01 ноември 2021 08:18

  • 3842
  • 0
Проф. Пенка Петрова: Локдаун за възрастните, които не са ваксинирани, би била адекватна мярка
© Кадър: БТВ

Политиците правят всички усилия да се харесат на електората и не искат да проведат кампания за ваксиниране. Вслушват се в желанията на населението, а не обратното. Това сподели в сутрешния блок на bTV директорът на Института по микробиология на БАН проф. Пенка Петрова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Тя допълни, че всички мерки като дезинфекция, дистанция и маски действат, подчертавайки, че именно маските са най-предотвратяващата мярка.

,,За жалост обаче, освен в градския транспорт, почти никъде не се носят'', отбеляза проф. Петрова.

По думите ѝ най-адекватна мярка в сегашната ситуация би била налагането на локдаун за възрастните неваксинирани.

Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере по къщите вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието, коментира тя.

По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

Проф. Пенка Петрова: Зеленият сертификат действа, но въвеждането му закъсня

Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процента на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране, поясни тя.

По повод днешния празник тя призова учителите да бъдат наистина будители и заедно да направим една положителна кампания за ваксиниране, тъй като не трябва да се колебаем, а да действаме.

На въпрос кога можем да очакваме българската ваксина срещу COVID-19 проф. Пенка Петрова посочи, че това няма да се случи скоро, а в момента тече разработването на втория прототип на ваксината.

В заключение директорът на Института по микробиология на БАН отчете, че около 2% от ваксинираните с две дози се заразяват и стигат до болница.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
3842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини