Ще се издава ли зелен сертификат след изследване за антитела?

  • 28 октомври 2021 20:18

  • 2864
  • 7
Ще се издава ли зелен сертификат след изследване за антитела?
© Novini.bg

Проучва се мнението на експерти и европейския опит за издаване на сертификат на хората, които имат антитела след преболедуване на коронавирусната инфекция, но медицински аргументи трудно се намират, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По думите му, утре предстои среща на министъра на здравеопазването с посланици, на която ще се обсъди този въпрос. За преболедувалите два пъти инфекцията, доказано с тест, няма да се изисква издаването на нов сертификат, тъй като документът е валиден 12 месеца, припомни Петров.

Преди 8 ноември учениците от 1-ви до 4-ти клас най-вероятно няма да се върнат в училищата, допълни той. За да се върнат в училище, трябва да се осигури тяхната безопасност, както и да се осигурят тестове, а и родителите им да са съгласни, добави Петров.

Според него ще се започне с връщането на най-малките, тъй като техните родители, вместо да работят, са ангажирани със заниманията им, защото децата не могат да останат вкъщи сами. Поради тази причина не са затворени яслите и детските градини, добави Петров.

 

МЗ: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

Мнението на вирусолога проф. Радка Аргирова е, че на тези тестове може да се разчита, но до някаква степен.

"Един тест за тотални антитела може да ни покаже кой е боледувал. Не всички от тези антитела имат защитна функция по отнешние на следваща инфекция. По това отношение защитна функция имат неутрализиращите антитела. Те се образуват най-много в резултат на имунизацията", обяснява проф. Аргирова пред БТВ.

Тя добавя, че все още няма единно научно становище колко антитела са нужни, за да сме защитени. Все пак според нея масовите количествени тестове могат да бъдат основа за зелен сертификат.

"Моето мнение е, че през 2 месеца трябва да се прави такъв тест. На същото място и с първия тест", казва тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2864 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Само глупости

2021.10.29 | 05:36

7
за да не мрънка една узбекистанска маймуна по телевизията. ми върнете я в узбекистан пронто със следващия самолет и толкоз.
Мда

2021.10.29 | 01:42

6
Само пидалчета :)
Логик

2021.10.28 | 22:50

5
Давайте зелен сертификат на всички, които не са карали ковид, щом не ги хваща две години, значи са проверени.

2021.10.28 | 20:35

2
за какво ви е антигенев тек тест? многото анти тела не са гаранция , че сте защитени от вирус, защо няма тест за количество ,,Т" клетки , които произвеждат въпросните анти тела?

2021.10.28 | 20:38

4
Мното хубав въпрос . Явно сте медицинско лице ?

2021.10.28 | 20:37

3
защото това не е антигенен тест а тест за да проверят дали хората наистина са се наболи или показват фалшив сертификат затова, тези дето стоят зад схемата да не мислиш , че знаят кой туй Т клетки, камо ли масовите говеда

2021.10.28 | 20:32

1
Ще питат някакви посланници?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини