Доц. Милена Карчева: Мерките срещу Covid са необходими и адекватни

  • 27 октомври 2021 12:45

  • 302
  • 1
Доц. Милена Карчева: Мерките срещу Covid са необходими и адекватни
© Getty Images, архив

Статистиката за коронавируса е притеснителна, защото повишения интензитет на разпространение на вируса в период на предстоящ грипен сезон, буди притеснения и изисква взимане на мерки. Това смята доц. д-р Милена Карчева, епидемиолог, ръководител на катедра „Инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина“ на МУ-Плевен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28774

“От една страна е притеснителен фактът с повишената заболеваемост и повишения брой случаи, от друга страна приемам това като един нормален епидемиологичен феномен, който се случва при въздушно-капкови инфекции", поясни тя пред БНР.

"Разликата с предходните години е, че имаме ваксина, което предполага тя да намира все по-широко приложение и евентуално предстоящият пик през ноември или декември да бъде по-нисък в сравнение с миналата година", каза още специалистът.

Проф. Ангелов: Изпускаме пандемията! Готови сме да помогнем!

"Намирам мерките за необходими и адекватни. Дали ще бъдат 100% ефективни, никой не се наема да каже. Науката и държавата е длъжна и предприема някакви мерки", категорична е доц. Карчева.

Тя подкрепя и "Зеления сертификат".

"Аз съм за него, защото имах възможността в края на лятото да пътувам за Кипър, къде този сертификат беше въведен в заведения, в молове и в обществените места се изискваше от клиентите. Имаше едно спокойствие и донякъде гарантирана безопасност", разказа специалистът. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28774

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
302 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.27 | 14:13

1
Но в Европа се прави по друг начин зеления сертификат не налага задължителна ваксинация

Добави коментар

Водещи новини