Д-р Пенчева: Все още за антигенен тест се плаща между 10 и 30 лв.

  • 22 октомври 2021 09:16

  • 506
  • 0
Д-р Пенчева: Все още за антигенен тест се плаща между 10 и 30 лв.
© Булфото

"Нямаме проблем с доставките и наличностите на антигенни тестове", каза в "Преди всички" д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на голяма верига лаборатории.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Държавата ни предоставя тестовете. По повод зелените сертификати нямаме предоставени тестове в София, имаме такива предоставени през РЗИ -тата в лабораториите ни в Русе, Силистра, Бургас, Варна и Пловдив. Като предимство в снабдяването с тестове имат фургоните пред болниците, защото те работиха активно от началото на пандемията.

След това се предоставя и по места в лицензираните лаборатории. При нас засега си плащат хората за антигенен тест от 10 до 30 лв. Надявам се занапред да стане по-достъпен тестът. Имаме места в провинцията след попълване на документ от РЗИ, да плащат по-малко за антигенния тест. За PСR - тестовете, ако се регистрираш преди това, даваме отстъпка и тестът става около 82 лв.", поясни още пред БНР д-р Пенчева.

По думите ѝ екипи в молове и по заведения засега ще бъде трудно да стане като регулация, защото се изиска касов бон, интернет, ток и това не може да стане където и да е. Затова е по-добре хората да се ваксинират, вместо да се тестват, допълни още д-р Пенчева.

Д-р Брънзалов: Между 7 и 10 дни между поставяне на COVID и противогрипна ваксина

По думите ѝ, ако ЕС не дава възможност за сертификат за антителата, ние можем да си направим наша национална регулация. Държавата би могла да намери национална регулация да се признават антителата. Защото преболедувалите са в лоша ситуцация, че не им се признават антителата, смята д-р Пенчева.

Според нея даването на сертификат след първа доза ваксина е по-скоро временно решение, за да се накарат хората да се ваксинират. "Това е временен компромис, защото между първа и втора доза не е защитен човекът, но пък трябва се преборим с пандемията чрез ваксинация все пак", заяви тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини