След запитване на Novini.bg: Остават ли без сертификат хората с положителен антигенен тест?

  • 21 октомври 2021 09:51

  • 4819
  • 7
След запитване на Novini.bg: Остават ли без сертификат хората с положителен антигенен тест?
© Getty Images, архив

Все по-притеснителната ситуация с коронавируса у нас принуди здравните власти да наложат нови мерки, които изненадаха много хора, а експертите са разделени дали ще имат ефект или не. Някои бяха категорични, че въвеждането на “зелен сертикат” от “от днес за утре” ще внесе допълнително напрежение в обществото.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31554

“Зелен сертификат” се издава само срещу ваксина или срещу положителен резултат за преболедуване, доказан с PCR тест. Наличието на антитела не ни осигурява сертификат. Компромис за това няма да се прави, категоричен е здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Това е така и в останалите европейски държави.

В чужбина не се издава сертификат срещу положителен резултат, установен с антигенен тест. У нас обаче от края на 2020 г. антигенните тестове бяха приравнени на PCR-ите. Положителният антигенен тест е доказателство за наличие на коронавируса (SARS-COV 2), лицата попадат по 14-дневна карантина, имат право на болничен лист и влизат в общата статистика за заболеваемост.

Днешният парадокс обаче е, че с антигенен тест не може да си извадиш QR код.

Заради вълната от недоволство обаче от Министерството на здравеопазването (МЗ) се очаква да намерят начин как да се признава и антигенният тест за достъп до местата за развления, хранен и спорт, посочени в заповедта на минстъра от 19 октомври. 

Проф. Радка Аргирова: Или се ваксинираме или си правим тест на 48 часа

NOVINI.BG изпрати запитване до Пресцентъра на МЗ с конкретен въпрос как ще се извърши проверката за антигенен тест - чрез показване на документ от сертифицирана лаборатория за положителен антигенен тест или ще се направи система за издаване на сертификат за антигенен.

От МЗ първо уточняват, че европейските регламенти към момента не предвижда възможност за издаване на сертификат за преболедуване на базата на бърз антигенен тест или тест за антитела.

В същото време обаче за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19, и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

“Този документ трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест и положителен резултат (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт) или за органа, издаващ документа и държавата, в която е направено изследването. В случаите, в които лаборатория или лечебно заведение на територията на Република България издаде документ за преболедуване, удостоверен с подпис и/или печат от съответно здравно заведение, съдържащ същата информация, като тази в цифровия сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19, това означава, че същият е аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ”, казват от ведомството.

Преболедувал си COVID-19, но ... пак оставаш затворен

По-ясно се явява обяснението на самия министър, че в следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", заяви Кацаров в предаването “Денят on air” Bulgaria on air.

По-рано в сряда пред журналисти в Министерския съвет той отново отговори утвърдително на въпрос дали антигенните тестове ще се признават.

Според експерти по информационни технологии, с които разговаряхме, данните от РЗИ за пациентите с антигенен тест, може да се “налеят” към общата система за коронавирус – www.his.bg.

Очаква се скоро казусът с антигенните тестове да бъде избистрен и да стане ясно на хората ще получат ли право на сертификат.

NOVINI.BG следи всичко около коронавируса през целия ден. Очаквайте НА ЖИВО пресконференцията на д-р Стойчо Кацаров от 11 ч. днес.

Повече по темата - чуйте и в това видео:

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
4819 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.10.21 | 11:08

7
ама нали комунистите на РУМЕН РАДЕВ искахте да ви управялват....гласувайте пак за тези бок.лу.ци.....на КОМУНИСТА 45 ГОДИНИ НЕ МУ ПУКАШЕ ЗА НАРОДА...та сега ли

2021.10.21 | 11:08

6
ама нали комунистите на РУМЕН РАДЕВ искахте да ви управялват....гласувайте пак за тези бок.лу.ци.....на КОМУНИСТА 45 ГОДИНИ НЕ МУ ПУКАШЕ ЗА НАРОДА...та сега ли

2021.10.21 | 11:08

5
ама нали комунистите на РУМЕН РАДЕВ искахте да ви управялват....гласувайте пак за тези бок.лу.ци.....на КОМУНИСТА 45 ГОДИНИ НЕ МУ ПУКАШЕ ЗА НАРОДА...та сега ли
Thomas cook

2021.10.21 | 10:38

4
Който е писал статията да се гръмне.
300

2021.10.21 | 09:58

1
Махайте зеления сертификат. Връщайте го на вашите западни господари!

2021.10.21 | 10:32

3
Инвалидните евро-гейове репродуцирате вашата жизнена среда. От всичко правите болница с регистратура, пълна с обратни лекари, разболяващи здрави хора. Дори не разбирате, че нормалните хора не искат инвалидната ви представа за спасение.

2021.10.21 | 10:12

2
Що бе, много е добре, когато има ред! Не смяташ ли така? Или си анархист???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини