Д-р Димитър Петров с коментар за зелените сертификати и глобите

  • 21 октомври 2021 07:47

  • 3019
  • 8
Д-р Димитър Петров с коментар за зелените сертификати и глобите
© Кадър - Нова телевизия

По принцип ви глобяват, но ако има данни за фалшификация, може да се повдигне обвинение. Не мога да кажа колко е глобата, това е проблем на глобяващите органи – глобата е до 1000 лв. за физически лица. Това заяви служебният зам.-здравен министър д-р Димитър Петров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Възможно е да бъдат глобени и пускащите хора без зелени сертификати, като при системни нарушения санкцията се увеличава. Например – да бъде глобено заведение. Системно нарушение значи 2 или повече нарушения. Може дори да бъде затворен съответният обект, обясни служебният зам.-здравен министър.

В момента тези, които могат да проверяват, са РЗИ и полицията. Само полицията може да иска лични карти, уточни д-р Димитров пред Нова телевизия. Основно ще разчитаме на полицията, добави той.

Що се отнася до наличието на антитела, за да имаш зелен сертификат, д-р Димитров коментира, че не може да се промени, ако няма промяна на европейско ниво - заради недоволството от тази сутрин специално в "Пирогов". Същото е и за срока за преболедуване – 6 месеца след положителен PCR тест (служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров посочи и антигенен тест от сертифицирана лаборатория, но засега има пречка заради "Информационно обслужване" и се чака до 1-2 дни това да е свършено), по думите на д-р Димитров.

Ако променим изискванията, зеленият сертификат няма да е европейски и ще излезе, че променяме на своя глава правилата (за ЕС), продължи той, но каза и, че чисто медицински има много спорове.

Влизат в сила мерките за зелен сертификат

На въпрос не може ли за лекарите да се направи изключение при наличие на антитела, той заяви:  Не може, на своя глава здравният министър не може да го направи.

Д-р Димитров заговори за гратисен срок за въвеждане на зелен сертификат, например за учителите. Образователният министър поиска срок от 1 месец – заради 90 000 учители. А за останалата държавна администрация, за където също се мисли зеленият сертификат да е задължителен (за работещи с много хора), също броим 100 000 лица и също се мисли за гратисен срок при въвеждане - до 4 седмици.

Хора, които не могат да си поставят ваксина по здравни причини, още повече следва да се тестват. По-добре е такива хора да не ходят на места, където има много голямо скупчване на хора, каза зам.-здравният министър.

А пред "Пирогов" обикновени хора твърдяха, че трябва да платят за тест за зелен сертификат - 35 лв. за антигенен тест, 90 лв. за PCR. Припомняме, че д-р Стойчо Кацаров заговори за 1 000 000 безплатни антигенни тестове, но всъщност тепърва се прави обществена поръчка! Не мога да кажа ще има ли локдаун при 9000 души в болница, завърши зам.-здравният министър.

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
3019 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Истината е много проста.

2021.10.21 | 09:13

5
Ваксини има за всички още от месец май, откак престъпната политика на Тиквата да забавя ваксинацията се оттече. Повече от 95% oт умрелите са неваксани, около 90% от болните, заради които болниците са претъпкани са неваксани, а разпространителите са тези, които не спазват простите и смешни "мерки". Не ви е виновен никой, освен тези, които забавиха ваксинацията в началото на годината и вие самите, прости като тях.

2021.10.21 | 10:14

8
Ти май забравяш, че ваксините са доброволни и незадължителни, а?
Истината е много проста

2021.10.21 | 09:57

7
Радев,сл.правителство,и всички техни подръжници,съсипаха и унищожиха България-факт!!!

2021.10.21 | 09:22

6
Къде, в кой текст, в закона за извънредното ковид положение/състояние се дават права на министъра да глобява? Министъра организира медицински мерки, а не пропусквателни режими, не издава лични документи, не затваря кафета и кина. Министъра управлява държавните болници. Тези мерки са мислени от чужденци в други държави, тук изглеждат много отвъд абсурда.
ХОРА

2021.10.21 | 08:53

3
Сатрaпите на Чашков са били невинни антиваксъри зад колоните! Народе, да изметем мунчовите подлоги! НАПРЕД :)
Това е Улавия

2021.10.21 | 09:10

4
от Новини.бг, сам измисля новините, сам ги коментира, сам си отговаря на коментарите.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.21 | 08:44

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Улав

2021.10.21 | 08:53

2
Педерунгел

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини