Изобретателят на подложка за изследване на рак на гърдата е лекарят на годината в категорията "Иновации"

  • 20 октомври 2021 10:36

  • 435
  • 1
Изобретателят на подложка за изследване на рак на гърдата е лекарят на годината в категорията "Иновации"
©

„Преди около 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание на гърдата – фиброаденом, а всяка шеснайсета – карцином. С днешна дата всяка осма е с карцином, а всяка четвърта е с фиброаденом. Това е огромно увеличение само за 20 години!“. Това обясни д-р Йордан Спирдонов, специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В деня на българския лекар той беше отличен от Българският лекарски съюз за „Лекар на годината“ в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Д-р Спирдонов е изобретател на приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези.

„Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да спаси много човешки животи”, убеден е радиологът.

Той обяснява, че досега прецизността при диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартна компютърна томография по гръб. Причината е, че гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото - по корем – с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената. Той почоси и конкретен пример за пациентка, която първоначално са изследвали легнала по гръб. „Всичко говореше за четвърти стадий, но не можехме да бъдем сигурни. Тогава помолих пациентката да смени позицията си и да легне по корем и всички в залата с облекчение видяхме, че всъщност става въпрос не за четвърти, а за втори стадий на заболяването, което предполага и много голяма разлика в подхода за лечение“. Изобретението на д-р Спирдонов има и социален аспект, тъй като подпомага диагностиката в малките градове, където болниците не разполагат с ядрено-магнитен резонанс.

Специалистът по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ използва случая, за да се обърне към българските дами с апел да внимават какви добавки приемат. Част от добавките за красота, по-добър тонус, при менопауза, съдържат фитохормони, които повишават риска от развитие на злокачествено образувание на гърдата.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
435 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.20 | 11:04

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини