Д-р Трифон Вълков: Делта вариантът е по-заразен, но не по-смъртоносен

  • 19 октомври 2021 07:46

  • 1475
  • 6
© Кадър - Нова телевизия

Колегите из цялата страна са претоварени и са на ръба, не само в София. Това каза в ефира на Нова телевизия Д-р Трифон Вълков, инфекционист в COVID отделение в Инфекциозна болница.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Няма разлика в клиничното протичане на Делта варианта и предшестващите го щамове. Няма разлика и в тежестта на симптомите. Делта вариантът е обаче два пъти по-заразен от тях. Поради тази причина се увеличава и броят на новозаразените", каза още д-р Трифон Вълков.

"Не мисля, че проблемът е в претоварената система. Да тя определено е претоварена. В цялата страна в COVID отделенията работят хора, които са на ръба на силите си. Персоналът в тях беше откъснат от основните си задължения в други отделения и беше пренасочен към коронавирусните отделения. По-скоро проблемът е във факта, че отделни групи от лекари, сестри и санитари са съсредоточени в грижите за нарастващ брой болни", смята той.

Проф. Огнян Кунчев със стряскаща прогноза за развитието на COVID-19 у нас

По думите му, когато един лекар и една сестра трябва да се грижат за 40-50 болни в отделението, тогава се получава претоварване на самите хора. „В такива случаи се покачва и процентът на грешките”, посочи д-р Вълков.

Според него въвеждането на COVID сертификати е добър вариант за справяне с пандемията. „Мисля обаче, че по отношение на ваксинацията, за получаване на такъв документ, изпуснахме своя шанс. Това вече трябваше да е факт”, категоричен бе д-р Вълков.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
1475 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Истината е че

2021.10.19 | 10:21

6
Всъщност коефициентът на полезно действие на правителството на пРезидента е минус. Много крякане и вой първоначално, чистки и изчегъртване. И до там. Тоест доникъде. Чудя се на Стефан Янев. Под ръка му е най-добрият енергиен експерт в страната Антон Кутев, бивш депутат от БСП и бивш член на борда на ЧЕЗ цели три години по време на Тройната коалиция. Нищо, че по образование Кутев е специалист по „Икономика на киното и телевизията“ от Москва. В момента Кутев е рупорът на служебния кабинет, а никой не ползва експертизата му на енергиен специалист. Колко жалко. Така, че спете спокойно деца, корабът „Вера Су“ потъва нормално, както потъва и държавата под диригентската палка на Румен Радев. Взимат се мерки ! Това е най-важното.
Радевата зима ще е по-страшна от Виденовата

2021.10.19 | 10:20

5
Докато диктатора Ради фъшкията се намеси, няма да останат фирми, на които да се помогне. И пенсионерите чакаха мерки, които да компенсират високата инфлация, която им изяде пенсиите. Ще има да чакат. За тази „радева зима“ им препоръчваме вместо да мрънкат, че мръзнат на студено, да правят лицеви опори и коремно на лостовете пред блока.
Дедо Пене

2021.10.19 | 10:19

4
НЕ Е ПО-СМЪРТОНОСЕН - САМО ПО 100 Т.РУПА СРЕДНО НА ДЕН!!! СМЕШНИК! ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТИК.ВАТА ДА КАЖЕ И ТОЙ ИСТИНАТА! НАЛИВАТ ВОДА МЕЛНИЦАТА НА ГЕРБ.
КАПИТАН ЖЕГЛОВ

2021.10.19 | 09:50

3
МИНАЛИ СТЕ ПОКРАЙ ВЪЛЦИТЕ :) streamable. com / lvk6p4
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.19 | 09:48

2
КЪДЕ СА ПАРИТЕ, КОИТО СЕ НАЛИВАТ У ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ОТ БЮДЖЕТА?
Дохторите са напълно неграмотни

2021.10.19 | 09:31

1
Тряя си доста тъп, за да правиш такива изявления. По-заразен -> повече болни -> повече трупове.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини