Д-р Петър Марков: СOVID сертификатът дава свободи, не ги отнема

  • 18 октомври 2021 13:12

  • 709
  • 6
Д-р Петър Марков: СOVID сертификатът дава свободи, не ги отнема
© Булфото

"Covid сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи. Локдаунът е една много груба мярка за решаване на проблема". Това каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31534

Covid сертификатът дава възможност да се вдигнат ограниченията за хората, които не са рискови за околните, подчерта лекарят и подчерта, че почти две години след началото на пандемията вече се знае много повече за този коронавирус - има високоефективна ваксина, има тестове, които много бързо, достъпно и евтино могат да кажат кой е заразен и кой - не:

"Сертификатите и тестове ни дават възможност лесно да класифицираме всеки един човек колко е опасен за околните. Хората вече се различават по степента на риск, за останалите".

Д-р Марков посочи, че хората имат право да протестират срещу зеления сертификат, но "свободите не ни ги отнема този сертификат, свободите ни ги отнема вирусът":

Ето кои са най-често срещаните симптоми след прекаран COVID-19

"Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 човека - една жилищна кооперация си отива от инфекция, която е предотвратима и трябва да се вземат мерки заради това, е откъснат от реалността. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи, защото в началото се налагаше да се затваряме".

Препоръката на д-р Марков е в България да бъде въведен Covid сертификати навсякъде, за да може ваксинираните хора, които не са рискови за околните, да си възвърнат нормалния живот:

"Това ще помогне да бъде ограничена инфекцията много бързо без мерки, които да засягат всички и така ще бъде избегнат локдаун. ... Пробвайте във Виена да седнете в заведение без Covid сертификат - не може дори навън да е". 

Епидемиологът беше категоричен, че носенето на маски от деца в училище не би трябвало да е проблем: "Проблем е когато децата занасят инфекцията вкъщи и рискови техни близки умират". По думите му, когато мерките не се спазват, накрая се стига до затваряне на училищата.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
709 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.10.18 | 15:36

6
Сертификатът не е гаранция,че не си заразен отново!Ваксинираните са заразоносители И боледуват
Абе я се гръмни,

2021.10.18 | 15:19

5
изрод

2021.10.18 | 13:26

1
вие не го правете за позкване навсякъде,пък ние ще си решим какво нарушава.Всеки сам решава дали да се ваксинира,живота си е нгов.
Bobi

2021.10.18 | 14:56

4
Много правилно!!!

2021.10.18 | 13:59

3
Кога сме възложили здравето за управление от държавата?

2021.10.18 | 13:31

2
опасна за кои околни,болен мозък?За ваксинираните ли?Те са безсмъртни,а ти върви на майка си @@@!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини