Доц. Гломб: България не е достигнала пика на коронавируса

  • 16 октомври 2021 17:21

  • 2555
  • 5
 Доц. Гломб: България не е достигнала пика на коронавируса
© Getty (архив)

България не е достигнала пика на коронавируса. Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” вирусологът в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя съобщи, че в момента в страната няма регистрирани случаи на вариантите Ламба и Мю, но се констатира пълна доминация на Делта.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

„Към момента бавно изкачваме. Стръмно е изкачването, което наблюдавахме при предишните вълни и това, което наблюдаваше Западна Европа и Америка при вълната с Делта варианта. При нас особеността е, че по-полегато върви кривата на изкачването”, добави още експертът.

Доминацията на Делта варианта се доказва от ежеседмичните отчети на НЦЗПБ. „Секвенират се около 500 проби, всичко е с този вариант. Неговите особености - по-голяма заразност, резултатът - повишена заболеваемост и леталитет”, добавя вирусологът.

Новородено е сред жертвите на COVID-19 у нас

Тя обясни и защо Делта вариантът поразява повече децата и младежите. „Дължи се на по-голямата инфекциозност. И предишните варианти засягаха децата, просто не го забелязвахме, поради особеностите на имунната система. Те се заразяват, но не го прекарват така тежко, както възрастните”, уточни доц. Гломб.

Вирусологът обясни дали Делта протича по-леко при прекаралите вече някои от предишните варианти на COVID-19. „Няма правило. Има случаи, при които повторното заразяване е безсимптомно. Има и такива, при които повторното заболяване е с по-леки симптоми, но са описани и достатъчно случаи, при които повторното заболяване е по-тежко, дори и смърт”, добави тя.

Доц. Гломб посочи, че би препоръчала бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. „Бих препоръчала, особено в българските условия, защото вероятността човек да се зарази повторно е доста голяма. Трета бустерна доза не се препоръчва за млади, здрави хора - ваксинирани, които не са на първа линия. Поради чисто етични съображения, за да има достатъчно ваксини за страните, които не могат да си ги позволят. И другата е защото все още липсват достатъчно на брой изследвания за ефекта на третата доза по отношение на защитата”, каза тя.

Относно поставянето на грипна и COVID ваксина, тя каза. „Нека се придържаме към казаното от регулаторните органи. Препоръчва се да има отстояние от две седмици между прилагането им”, заяви доц. Гломб.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
2555 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ХХХ

2021.10.16 | 20:48

5
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.16 | 20:43

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:40

3
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:35

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
Защо не ваксинирахте

2021.10.16 | 18:23

1
всички над 60 години, всички с хронични, сърдечни заболявания, със слаб имунитет... Миналата година от 8500, 7200 са починалите с ковид над 60 годишна възраст. За кво ще ваксинирате млади здрави организми на по 20-30 години

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини