Проф. Николай Витанов посочи близо ли е времето за тотален локдаун

  • 15 октомври 2021 15:30

  • 3003
  • 6
Проф. Николай Витанов посочи близо ли е времето за тотален локдаун
© gettyimages

Математикът на закрития Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов направи своя ежедневен анализ на обстановката с коронавирус у нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28819

Според него разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно.

Проф. Витанов: И да започнете да умирате по улиците, вероятността от налагане на тотален локдаун е много малка

"Днес 24 области са с такова разпространение. Вчера бяха 22. И този показател се влошава. За това, че заболеваемостта при дечурлигата и учениците се очаква да расте, вече писах. Какво да го повтарям непрекъснато", написа той във Фейсбук.

Ето целия му пост в социалните мрежи:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 15 октомври 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Развитието е според очакванията.

Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. За смъртността (починали съгасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация: починали в края на септември 2021 - 20882 починали до днес - 22102 починали октомври 2020 (за целия месец) - 441 починали за октомври 2021 - 1220 (за 14 дни) Починалите досега за октомври 2021 са 2.76 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.

Следват картите за днес. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 13 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Към тях се присъединяват Ямбол и Добрич. Затова: Хора от областите Ямбол и Добрич - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора. Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. Тези от вас, които четат редовно тези сводки, знаят, че отдавна е предсказано формирането на тази област. В нея се очакват проблеми в следващата седмица. В Източните Родопи и в Плевен положението вече не е толкова спокойно, там нещата полека се влошават. Кърджали е добре на общия фон. Проблемната зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Добрич и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

Днес е 15.10. напомням прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Ето - не стигнахме 10 000 случая на ден и областите на ниво 4 са по-малко от половината, Кърджали даже е още на ниво 2. Политиците с много голяма вероятност няма да позволят налагането на тотален локдаун при това положение. Но това се и очаква.

Днес базовото репродуктивно число е 1.245, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск. Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 24 области са с такова разпространение. Вчера бяха 22. И този показател се влошава. За това, че заболеваемостта при дечурлигата и учениците се очаква да расте, вече писах. Какво да го повтарям непрекъснато. Вчера апелирах към вашия интерес. Днес апелирам пак, защото ни очакват две трудни седмици.

Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва. Хейтърите реват за изреченията със стойността на задните части на Дженифър Лопес. Ами струват си парите тези части, нали така. А вие, вместо да хейтите, действайте така, че и вашите задни части да почнат да струват нещо. Защото докато ви ловят на гола кука с антиваксърски и антиковид измишльотини, задните ви части нищо няма да струват. Пазете тази ваша скъпа биособственост. Тя ви осигурява двете най-важни неща - здраве и живот. Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате. Може да си причините повреда на скъпата собственост, която да ви струва десетки хиляди за поправка (ако изобщо може да се поправи). Защо да се охарчвате, като може с малко внимание и спазване на елементарни мерки и без паника, да преминете през тази пандемия с неповредена материална основа на съществуването ви. Това ви предлагам аз. Гледайте си интереса. Това е моят съвет.

Технически погледнато - натрупва ми се доста работа, със срокове, които трябва да спазвам. Поради това, тези прогнози може да спрат да излизат всеки ден или дори да ги спра за някакъв период от време, докато свърша неотложната друга работа. В понеделник няма да мога да напиша този анализ - имам доста друга работа и няма да успея да се добера до компютъра през деня. Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28819

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3003 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Мдааа

2021.10.15 | 17:40

6
Само идиоти могат да вярват на математически скалъпена статистика, когато говорим за здравето.....откъде ви копат бе???

2021.10.15 | 17:15

5
Нормален човек да беше да се е отказал, обаче витанката не. С такава упоритост, до 2025 ще научи аритметиката за 5ти клас. Ще предсказва не само за днес, а и за вчера.
Спас

2021.10.15 | 17:00

4
Времето отдавна мина... Ама "правителството" са решили да унищожта и малкото останали изибратели...

2021.10.15 | 16:48

3
ТОЯ ДА НЕ ВИ ПЛАЩА ДА МУ ЧЕТЕТЕ И ПРЕПИСВАТЕ ФЕЙСБУКА ВСЕКИ ДЕН ПО НЯКОЛКО ПЪТИ! СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТОЯ ИЗДУХАНЯК, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,ЧЕ МУ Е СКУЧЕН И БЕЗСМИСЛЕН ЖИВОТА!
Евгени Сливен

2021.10.15 | 16:19

2
Витанов! Никога няма да те забравим!

2021.10.15 | 15:53

1
престараваш се, 4/10

Добави коментар

Водещи новини