Месеци ни делят от лекарство срещу COVID-19

  • 14 октомври 2021 10:37

  • 1383
  • 2
Месеци ни делят от лекарство срещу COVID-19
© Pixabay

"Лекарство срещу COVID-19 ще бъде нещо много важно, но засега нямаме противовирусен медикамент, коайто да върши някаква работа за амбулаторния пациент", това каза пред NOVA NEWS проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27540

Специалистът информира, че проучванията в тази насока са насочени към създаването на медикамент, който да превентира хоспитализация и към хора, които имат съпътстващи заболявания.

Лекарство срещу COVID-19 - защо не?

Според прогнозата му месеци ни делят от създаването на такова лекарство, а агенциите ще кажат какви ще са противопоказанията, но със сигурност то ще бъде за нехоспитализираните пациенти, като стартиране на вземането му трябва да е рано, както при всяка противовирусна терапия.

Относно пандемията и ситуацията у нас, проф. Момеков е убеден, че поведенческите модели са много важни. За него всеки човешки живот е важен и загубата му от болест, която е преодолима, не е обяснима. Той смята, че хората искат стопроцентова ефективност от ваксините, при което да няма странични ефекти.

Стойчо Кацаров пак потвърди: Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника

"Маската, дистанцията, ваксината са мерки, изисквани с най-хуманна цел. Единствената причина да съществуват е по християнски начин да се погрижим за себе си и близките си", убеден е председателят  на Българското научно дружество по фармация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27540

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
1383 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.14 | 13:07

2
Само едно не мога да разбера: защо трябва да се ваксинирам, след като ваксината не действа... И защо след това трябва да се ваксинирам повторно, че и бустерно?

2021.10.14 | 10:57

1
аспирина ли ще откриват?

Добави коментар

Водещи новини