Пандемията от COVID-19 е повлияла негативно на диагностиката и лечението на близо 40% oт пациентите с хронични заболявания

  • 13 октомври 2021 16:14

  • 354
  • 2
Пандемията от COVID-19 е повлияла негативно на диагностиката и лечението на близо 40% oт пациентите с хронични заболявания
© Getty Images

Пандемията от COVID-19 е повлияла негативно на диагностиката и лечението на близо 40 на сто от пациентите с хронични заболявания. Това каза Димитър Ганев от социологическата агенция "Тренд" по време на дискусия, организирана от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Ганев представи данните от проучване за влиянието на пандемията върху здравеопазването и здравните услуги, направено в периода 16-22 юли 2021 г., "лице в лице", сред 1007 пълнолетни граждани.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

От всички запитани 28 на сто отговарят, че имат хронично заболяване, като 6 на сто от тях са посочили, че заради пандемията се е забавила диагностиката им. На 30 на сто се е забавило лечението, а на 5 на сто лечението е било прекъснато. На 54 на сто от страдащите от хронично заболяване пандемията не е повлияла на достъпа до лечение на болестта им. Пет на сто не са имали отговор на въпроса или не са знаели дали пандемията е повлияла.

На 22 на сто от всички респонденти им се е наложило да отложат или отменят преглед заради пандемията, показва още проучването. На 16 на сто от всички участници им се е наложило да отменят посещение в болница. При 12 на сто от запитаните се е наложило да се забави или прекрати терапия. Всеки пети от респондентите е бил затруднен да посети личния си лекар.

За 8 на сто от участниците достъпът до здравни услуги по време на пандемията е бил много проблемен, за 24 на сто - "по-скоро проблемен", за 42 на сто - "по-скоро безпроблемен", за 11 на сто - "напълно безпроблемен", а 15 на сто не знаят или не могат да преценят.

Профилактичен преглед не са си направили 71 на сто от участниците в проучването.

Бюджетът за здравеопазване за следващата година трябва да се повиши според 64 на сто от запитаните. Голяма част от участниците - 67 на сто, отговарят, че основните проблеми в системата, които са проличали по време на пандемията, са били свързани с липсата на кадри. От всички запитани 71 на сто отговарят, че не са склонни да отделят по-висок процент за здравна осигуровка.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
354 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.13 | 20:01

2
Не е виновен ковид, а организаторите на целия този цирк.
Умник Гюро

2021.10.13 | 18:01

1
К.вид-19 никога не е бил изолиран, защото е комбинация от няколко грипни щама. Т. е. това е обикновен грип и човешката имунна система лесно се справя с него. Обаче отровите-ваксини са биологично оръжие, създадено да изражда човешките клетки, да произвежда спайк протеин, който постепенно блокира жизнено важните органи в чвешкото тяло. Който се е ваксинирал, се е прецакал завинаги. Път назад няма. Анатема, сатанисти!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини