)
Канадски учени доказаха, че рискът да се заразим с новия коронавирус от повърхностите в хранителните магазини, е много малък, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ .
Времето от денонощието и местонахождението на магазина - в центъра на града или в предградие, не е било от значение. Всички резултати са били отрицателни.
Изследвания от началото на пандемията насочваха, че вирусът може да оцелее върху повърхности часове, дори дни. Това кара много хора да носят ръкавици, докато пазаруват.
Това означава, че видимо рискови повърхности като дръжката на пазарската количка или вратите на фризерите са безопасни в магазините, които спазват протоколите за почистване.
Учените от университета на Гуелп в Онтарио са събрали 957 проби от четири хранителни магазина за един месец. Нито една не е била положителна за новия коронавирус.
Учените са взeли проби също от апаратите за плащане, конвейерните ленти, повърхностите около деликатесните щандове, пластмасови и метални дръжки в секторите за замразени храни. След това са правели Пи Си Ар
Последвайте канала на
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)