Проф. Витанов: Не се паникьосвайте, пазете се!

  • 12 октомври 2021 16:25

  • 3133
  • 7
Проф. Витанов: Не се паникьосвайте, пазете се!
© Getty images

Починалите досега за октомври 2021 са 2.11 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020 от коронавиусна инфекция. Това написа в социалните мрежи математикът на бившия НОЩ проф. Николай Витанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27540

По думите му развитието на четвъртата вълна е според очакваният му - оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.

Той отказва да коментира смъртността от COVID-19. Ето какво още написа той:

Проф. Витанов с крайно мрачна прогноза за следващите три седмици и половина

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 12 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.

За смъртността - никакъв коментар, просто числа за информация:

- починали в края на септември 2021 - 20882

- починали до днес - 21813

- починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

- починали за октомври 2021 - 931 (за 11 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.11 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Налице е интересно явление, което затвържзава убеждението да не казвам никакви числа по публичните комуникационни канали.

Вчера вях в Bulgaria on Air вечерта и казах на водещия да не се учудва, ако днес броят на регистрираните случаи е повече от 3000. След около час започна ревът по форумите от страна на хейтърите с нежни души, които пак се почувстваха уплашени, заплашени и какво ли не. Към полунощ ревът и воят бяха вече забележителни. Тогава излязоха числата в информационния портал и се видя, че случаите наистина и като бе предсказано, са над 3000. Ревът.....не спря. Всеки нормален човек би си затворил устата - когато фактите говорят и боговете мълчат. Не обаче и тези хора. Разбирам ги - теорийките, с които оправдават поведението си, отидоха в тоалетната. Ловиха ги на гола кука, че видите ли, имаме групов имунитет и никаква четвърта вълна няма да има и че Витанов говори глупости. И те кълвяха. Ловиха ги на гола кука, че никакъв вторичен пик няма да има и те пак кълваха. И за колко още неща ги ловиха на гола кука и те кълвяха. Защо го повтарям това за голата кука - защото опитните риболовци знаят каква е вероятността риба да клъвне на гола кука.

Затова - не се оставяйте да ви ловят на гола кука, не кълвете, пазете се. Като оставим настрани душата, застрахователната стойност на човешкото тяло е над 10 милиона евро. Не слушайте "юнаци" които ви съветват да повреждате тази скъпоценна система, пазете си я. Корона-вирусът не е обикновено грипче, той е опасен. Не се паникьосвайте и се пазете.

И помнете това за голата кука, защото, когато вълната отмине, всички теорийки, които изтекоха в тоалетната, ще ви бъдат извадени пак, ще бъдат увити в целофан и ще ви бъдат отново продавани за шоколад. Не е шоколад това в целофана, въпреки, че е кафяво. Не кълвете на гола кука, пазете се! Не се паникьосвайте, но се пазете!

Следват картите за днес:

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.

Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Ямбол и Благоевград ще се появят отново. Из Родопите положението е по-спокойно.

В светлината на последните данни има много въпроси за локдауна - ама наистина ли няма да има. Да припомня какво съм казал по въпроса. Направих прогноза, че няма да има тотален локдаун на 15 октомври, защото броят на регистрираните случаи няма да стигне до 10 000 на ден тогава.

Днес е 12.10. До 15.10 има още 3 дни. Гледаме какво ще стане.

Виждате картата на риска съгласно плана на МЗ. Областите на ниво 4 още не са много, въпреки, че се очаква броят им да расте. На 15-ти ситуацията не се очаква да е такава, че да се наложи тотален локдаун в цялата страна. Областите Шумен, Плевен и Кърджали са добре в сравнение с другите, ситуцията не е за тотален локдаун. Разбира се, която област отиде на ниво 4, там може да се очаква локален локдаун, тоест затягане на мерките. Аз, като казвам локдаун, разбирам това, което беше в края на март и началото на април миналата година. ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ ОЧАКВА ДА СТАНЕ НА 15 ОКТОМВРИ, вероятността е много малка.

Какво ще стане след 15 октомври - най-вероятният сценарий е локални локдауни за областите, които са на ниво 4 докато преминат пиковите стойности на тази вълна.

Следва прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост.

Кърджали пак е в оранжево. Още една относително спокойна седмица ги чака хората там. Из областите по Родопите - също ще е относително спокойно. Очакванията са много тъмно червената зона в западна България да се формира пак във втората половина на седмицата.

На картата на риска съгласно нашата методология София-град още не е влязла като област във виолетовата зона. Пловдив обаче влезе и образно казано падна в пропастта. София ще издържи още някое време. Колкото повече издържи, толкова по дълго проблемите ни ще се увеличават плавно.

Като прибавим към това и факта, че днес базовото репродуктивно число е 1.168, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Вчера писах - вируса ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази. 1.168 говори за доста силен натиск, въпреки, че числото е под 1.3. Виждате какво става с броя на активните случаи. Прехвърлиха едно кръгло число и се насочкат към кръгло число, където първите 2 цифри са еднакви.

Разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно. И днес 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11. И този показател е влошен. С две думи - вчера писах, че и тази седмица няма да е лека. Днес мисля, че на всички ви е ясно, че наистина няма да е лека.

Какво да ви пиша накрая. Ситуацията не е никаква изненада, за хората, които четат тези коментари. Пазете скъпоценната биологична част от вашите същества, спазвайте мерките, който иска може и да се ваксинира. Не слушайте тези, които ви говорят глупости как вирус няма или как вирусчето било безопасно. Пазете се, а ги оставете тях да се ловят на голата кука на анти-ковид и анти-ваксърската пропаганда. Разсъждението е просто - като не играеш на руска рулетка, трудно ще пострадаш от пистолета. Ама те били "герои". Ами ами - героят трябва да помага на другите, а не да се пъчи, как е по- по- и най- (кълвящ на гола кука).

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27540

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3133 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2021.10.12 | 17:09

6
Данните, посочени горе са напълно погрешни, сбъркани са с хиляди.

2021.10.18 | 23:07

7
За месец октомври 2020 са починали малко над 9000 (за Александър Томов - девет хиляди) човека. Толкова ще починат и за октомври 2021 и за октомври 2022.
1111

2021.10.12 | 16:41

1
И какво от това?Пазим се по наш си начин,а който го е страх,да се заключва и никога да не излиза.Тогава ще е безсмъртен.Плащам си лечение,всичко,не ходя по болници.Айде сиктер!

2021.10.12 | 17:08

5
Евала!!!

2021.10.12 | 17:08

4
Кой се паникьосва бе тикво куха?

2021.10.12 | 17:07

3
Няма да има локдаун (ах, тази хубава българска дума), спокойно! Идват избори, така че не го мислете! Пийте си ракията и си носете новите дрехи!
Умник Гюро

2021.10.12 | 17:02

2
България е с най-малко смъртни случаи на 1 000 000 население: 3-4 пъти по-малко в сравнение със западните държави. Това се дължи на мъдростта на българския народ и на ниския процент "ваксинация". Ако обаче се отровим т.е. "ваксинираме", ще започнем да мрем като мухи. Ваксините-отрови убиват невинни и здрави хора. Те са вируса.

Добави коментар

Водещи новини