Д-р Никола Кереков: Най-добър имунен отговор получават преболедували и ваксинирани

  • 06 октомври 2021 14:58

  • 1329
  • 1
Д-р Никола Кереков: Най-добър имунен отговор получават преболедували и ваксинирани
© Bulphoto, архив

Преболедуването осигурява определен имунитет при определена група хора, същото правят и ваксините. Каква е разликата обаче е, че при преболедуваните една част от тях ще направят чудесен имунен отговор, друга част от тях няма го направят и при повторна среща с вируса, те ще се разболеят отново. Това коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

"Между тези две групи хора съществуват различия. А разликата между тези, които са преболедували и тези, които са ваксинирани е, че при ваксинираните имунният отговор, който ще получат вследствие на ваксината, е почти еднакъв, а при преболедувалите, както вече поясних, е различен. Така че, за ваксинираните можем във висока степен да кажем, че са образували необходимия имунен отговор", заяви той.

"А е важно също да кажем и нещо, което науката и медицината са единодушни, е че най-добър имунен отговор получават преболедувалите и получили пълен ваксинационен цикъл от две дози", поясни още д-р Кереков.

Фандъкова с неприятна новина за ваксинирането в София

По думите на д-р Кереков тестовете за антитела и тези за Т-клетъчен имунитет не дават изключително категоричен резултат, защото до момента не знаем доколко са обективни те и към новите варианти.

"За клетъчния имунитет няма научен консенсус доколко той е важен. Като имунолог мога да кажа, че при всички случаи той има роля за това да няма по-тежко прекарване на болестта, но той не спира вируса. Това го правят неотрализиращите антитела, те именно блокират вируса да не влезе в клетката. Клетъчният имунитет не предпазва от заразяване, той действа едва когато вирусът е влязъл в клетката", поясни още имунологът.

По думите му сега с новите варианти на вируса е необходимо да имаме 90 на сто ваксинирани, за да постигнем т.нар. колективен имунитет, за да може всяка държава да е спокойна, че няма да последват нови епидемични взривове.

Говорят медиците: Сега е последният влак, за да се ваксинират хората

"Дори да се налагат трети дози ваксини, дори хората да не вярват във ваксините, че те не се осигурява трайна защита, при всички случаи хората трябва да разберат, че ваксините са много необходими и помагат на нас и на нашите близки да не бъдат хоспитализирани. Към това трябва да е насочена отговорността - нещо, което у нас за съжаление не се случва. А други държави вече въвеждат третата доза без недоверие", заяви още д-р Керекев.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1329 1

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.06 | 16:44

1
Милиони по света измират от отровите, наречени "ваксини". Медиите мълчат и прикриват този невиждан геноцид. Фармацевтичните компании извършват най-мащабното престъпление в историята на човечеството: в съучастие с глобалистките собственици, медийните платформи и националните правителства.

Добави коментар

Водещи новини