Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

  • 24 септември 2021 08:08

  • 1908
  • 3
Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват
© Getty Images/Guliver (архив)

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват. Това заяви пред БТВ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27562

Той посочи, че 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. „По-малко заболяват, но повече умират“, каза Миндов.

БТВ

„Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, каза още Миндов.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. „Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

София, Варна и Бургас водят по бум на COVID-19 в страната

COVID зоните

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, каза Миндов.

„За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, каза Миндов.

Д-р Виктория Чобанова: COVID-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

„Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27562

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1908 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.24 | 09:09

3
То всякакви хора избивaте за нищо, та в pеанимацията ли. Как сте изпyснали 10%, да не кpадете и от отровите.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.24 | 08:41

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

2021.09.24 | 08:36

1
Докторът би ли казал процента на оцеляващи в реанимация без ковид, с друга причина за прием в реанимацията

Добави коментар

Водещи новини