Тежката форма на COVID може да "подмами" имунната система да се самоатакува

  • 23 септември 2021 13:51

  • 2548
  • 2
Тежката форма на COVID може да "подмами" имунната система да се самоатакува
© Pixabay

Тежката форма на Ковид-19 може да "подмами" имунната система да произвежда така наречените автоантитела, които имат потенциала в крайна сметка да атакуват здрави тъкани и да причиняват възпалителни заболявания, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Авторите му от Станфордския университет са открили автоантитела в кръвните проби на приблизително 50 процента от 147-те пациенти с Ковид-19, които са изследвали, и при по-малко от 15 процента от 41 здрави доброволци.

Експерт: Всички налични ваксини срещу COVID-19 пазят от тежко боледуване, от усложнения и смърт

При 48 пациенти с Ковид-19 изследователите са взели кръвни проби през различни дни, включително в деня на приемането им в болница, което им е позволило да проследят развитието на автоантителата.

"В рамките на една седмица около 20 процента от тези пациенти са разработили нови антитела към собствените си тъкани, които не са били налични в деня на приемането им", отбелязва ръководителят на изследването д-р Пол Ац в съобщение за пресата.

Експертът отправя призив към хората да се ваксинират.

 

"Човек не може да знае предварително, че когато се зарази с Ковид-19, ще го прекара леко. В случай че развие тежка форма, той може да си създаде проблеми за цял живот, защото вирусът може да отключи автоимунитет. Не сме изследвали нито един пациент достатъчно дълго, за да знаем дали тези автоантитела все още са там година или две по-късно", казва специалистът, но отбеляза, че е възможно да се развие автоимунно заболяване. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
2548 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оле страх ме е

2021.09.23 | 17:55

2
Отново СТРАШЕН компютърна картинка. Шипове а сега и черни бичове. смешни сте. Тоя вирус май е само в 3D програмите.
хахахах

2021.09.23 | 16:50

1
Не. Това го правят вашите ваксини при повторно заразяване. Вече ни е ясна схемата. Няма да го пласирате на *по-тежка форма на Ковид*

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини