Зам.-здравен министър: Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините

  • 15 септември 2021 17:22

  • 377
  • 6
Зам.-здравен министър: Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините
© МЗ

Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26636

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов на среща с част от експертите от Обществения съвет по ваксинация към МЗ, с психолози, психиатри, политолози и социолози, съобщиха от пресцентъра на министерството. Тема на разговорите, продължили повече от час и половина, са нагласите на част от българското общество срещу имунизацията и връщането на доверието във ваксините. 

Д-р Томов подчерта, че България разполага с достатъчно количество ваксини, а в същото време е на последните места в ЕС по ваксинация и на първо по смъртност. За политолога Слави Василев причините за съществуването на антиваксърските настроения са недоверието към сериозните информационни канали, както и недоверието в българските институции, подхранвано в последните 30 години. „Доверие трудно се гради, но лесно се руши. Нужно е време за възстановяване на доверието“, подчрета и проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България. Психиатърът Елена Иванова акцентира върху здравната мотивация на хората като, според нея, част от българите не се грижат добре за здравето си.

Доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА бе категоричен: „От години има неглижиране на общественото здраве“. Той отново припомни високия дял на починалите вследствие на COVID-19. „Ние българите сме загубили един малък град заради пандемията. Има ваксина, а не я ползваме“, обясни доц. Хинков.

Кацаров: Да се ваксинираме заради децата ни!

Социологът Светлин Танчев посочи, че в началото на пандемията, когато обществото е имало много по-голямо доверие в институциите и прилаганите от тях мерки, е легитимарана алтернативната теза. „Това разби обществото и го раздели на две“, изтъкна той. Социологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, изтъкна: „Институциите трябва да говорят в един тон. Много малко познаваме българското общество“. Според него е важно да се разбере, че ваксинираният е по-защитен от неваксинирания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26636

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
377 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
DMV

2021.09.16 | 03:52

6
Vaksiniran ili s falchiva kupena vaksina?
Майтапчи Йово

2021.09.16 | 00:33

5
И ти ли бре, Тома Неверни:)))?!?
Дона

2021.09.15 | 23:04

4
КАК ПО-ТОЧНО ЩЕ СТАНЕ ТОВА,КАТО СТАНА ЯСНО ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ЩЕ ТРАБВА ДА ИЗКАРАТ КОВИД? ЧАК ТОГАВА МОЖЕ И ДА СЕ ПОЛУЧАТ НЕЩАТА,САМО СЕТО ВИРУСЪТ ЩЕ Е МУТИРАЛ ДОСТАТЪЧНО И ВЕЧЕ ЩЕ ИМАМЕ ИЗЦЯЛО НОВ ЩАМ И ТОГОВА ЩЕ ТРЯБВА НАНОВО ДА ГО ПРЕБОЛЕДУВАМЕ! ТАКА ЧЕ ,КОЙТО ИСКА ДА СИ СЛАГА И ПО ПЕТ ИГЛИ! ОСТАВЕТЕ НИ ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО И ДА ИМАМЕ СВОБОДАТА ДА ИЗБИРОМЕ КОЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ЗА НАС!!!!
Антиваксър

2021.09.15 | 21:05

3
Доц. Мангъров: Последният ваксиниран пациент, лекуван в Инфекциозна болница, почина в реанимацията на Токуда Кой всъщност лъже и защо ли лъже така? Последният ваксиниран пациент който беше лекуван в Инфекциозна болница, почина преди 3 дни в реанимацията на болница "Токуда".
анонимен

2021.09.15 | 19:07

2
и ти се шибай
А ти ваксиниран ли си?

2021.09.15 | 18:07

1
А ти ваксиниран ли си?

Добави коментар

Водещи новини