Лекар: Всеки гражданин би следвало да се ваксинира - това спасява животи

  • 15 септември 2021 16:23

  • 171
  • 0
Лекар: Всеки гражданин би следвало да се ваксинира - това спасява животи
© Getty Images/Guliver (архив)

За мен лично всеки гражданин би следвало да се ваксинира, защото ваксината спасява животи. Препоръките както на Европейското, така и на Американското дружество по хематология, са свързани с това всички пациенти със злокачествени заболявания да се ваксинират. 

На 15 септември отбелязваме Световния ден за борба с лимфома. По този повод от здравното министерство проведоха разговор с д-р Александър Йорданов - зам.-началник на Клиниката по хематология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София.

Той е специалист по хематология с над 9 години лекарски опит и професионални интереси в областта на стволовите клетки и малигнените лимфоми. Участва в над 20 клинични проучвания в областта на малигнената хематология.

Kакво представляват лимфомите и какви видове са?

Лимфомите представляват злокачествени новообразувания на лимфната система, включваща лимфните възли, слезката, тимуса и костния мозък. Най-общо се разделят на две големи групи – Хочкинови (около 10%) и Нехочкинови лимфоми (около 90%).

Кои са рисковите фактори за развитието им?

Рисковите фактори за развитие на лимфоми са няколко групи. В последните години се говори много за ролята на вирусните инфекции за развитието на лимфоми. Автоимунните заболявания също оказват влияние за тяхната поява. Третата основна група рискови фактори са йонизиращите лъчения.

А има ли рискови групи от населението по пол, възраст или друг признак?

За съжаление лимфомите се срещат във всички възрастови групи от нашето раждане до дълбоки старини. Наблюдават се обаче някои пикове на заболеваемост. Така например, най-висока честота на Хочкиновите лимфоми има във възрастовата група 15-25 години, докато пикът на Нехочкиновите лимфоми е след 55-годишна възраст. Като цяло мъжкият пол е по-засегнат от развитието на злокачествени заболявания на лимфната система.

Може ли да се говори за наследственост или предразположеност?

Като цяло не се наблюдава наследственост при тази група заболявания, т. е. независимо дали ваш родственик е имал такова заболяване, рискът като цяло е сравним с този при нормалната популация от хора. Иначе предразположение се наблюдава при хора с автоимунни заболявания, както и при тези, при които е провеждана предходна химиотерапия.

Има ли специфични симптоми, по които да разпознаем лимфома?

Най-честата, алармираща проява на лимфомите, е появата на уголемен лимфен възел, обикновено в областта на главата и шията. За разлика от лимфаденопатията (най-често при инфекции), лимфните възли при лимфомите са големи, сраснали, неболезнени, образуващи конгломерат, като размерът им е над 15 мм. От друга страна, между 50-70% от пациентите с лимфом имат т.нар. „В“ симптоматика – висока температура, упорити нощни изпотявания и отслабване на тегло.

Към какъв специалист да се обърнем, ако проявим тези симптоми?

При възможност и наличен такъв, естествено към хематолог, иначе към общопрактикуващ лекар.

Лекуват ли се лимфомите?

Терапия се провежда във всички случаи на новооткрит или рецидивирал лимфом. Дали са лечими като заболявания обаче - една част от тях могат да бъдат излекувани напълно, при други се постига дълготрайна ремисия, но при по-агресивните форми основната цел на лечението е удължаване на живота.

Съществува ли превенция на тези заболявания?

За съжаление при тази група заболявания не съществува качествена превенция. Най-полезното е максимално бързо поставяне на диагноза и стартиране на терапия, което води до по-добър дългосрочен ефект.

А как се отразява боледуването от COVID-19 на пациентите с лимфом? По-тежко ли боледуват? Води ли до усложнения и какви?

Самият аз в периода от ноември 2020 г. до април 2021 г. работех в COVID отделение, насочено към лечение на пациенти с онкохематологични заболявания. Личните ми впечатления са, че тези пациенти прекарват вируса доста по-тежко от останалата популация, като при тях и смъртността е значително по-висока поради отслабената имунна система.

В този смисъл важно ли е пациентите, страдащи от лимфом, да се ваксинират?

За мен, лично, всеки гражданин би следвало да се ваксинира, защото ваксината спасява животи. Препоръките както на Европейското, така и на Американското дружество по хематология, са свързани с това всички пациенти със злокачествени заболявание да се ваксинират.

Възможно ли е COVID-19 да отключи Лимфом или друго хематологично заболяване? Какви са наблюденията Ви от работата Ви с COVID-пациенти вече втора година?

Все още няма обективни данни дали COVID-19 инфекцията би могла да отключи злокачествено заболяване. Личните ми наблюдения като лекар са, че тази инфекция не би следвало да се подценява, защото протичането и е неясно, с различни видове усложнения и висока смъртност.

Какво е мнението Ви за ваксините срещу коронавирусната инфекция?

Аз съм категорично ЗА ваксинацията!

Здравното министерство обяви колко са ваксинираните в болница

Вие ваксинирахте ли се и защо? Кога и с коя ваксина?

През м. октомври преболедувах COVID-19 инфекцията, като беше сравнително леко. На шестия месец си поставих еднократна доза на Johnson, с което целя да предпазя своите пациенти и семейството си.

Радина Лазарова
171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини