Зам.-министър: В COVID зоните може да отиде всеки пациент, без направление и безплатно

  • 14 септември 2021 10:54

  • 52314
  • 0
Зам.-министър: В COVID зоните може да отиде всеки пациент, без направление и безплатно
© Getty Images/Guliver (архив)

Одобрената от Надзорния съвет на НЗОК нова методика позволява на всички медицински центрове и ДКЦ, които имат договор с Касата и разкрити Covid зони, да участват по нея. Това обясни пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

„В тези Covid зони всеки пациент, всеки имащ симптоми може да отиде напълно безплатно, дори без направление, да получи преглед, тестване и при нужда и медикаменти.“

Зам.-здравният министър: Ако не искате да има затваряне, ваксинирайте се!

Целта е за кратко време да се разкрият максимално много такива Covid зони, увери Томов. По думите му там ще се извършват всички необходими лабораторни и образни изследвания.

„Целта е да се облекчи максимално натискът върху болничната система. През изминалите вълни това беше основен проблем.“

Отговорност на личните лекари е първичното сито и преценката кой пациент да бъде изпратен в болница, допълни Тома Томов.

По повод уволнението на проф. Асен Балтов от „Пирогов“ в предаването „Преди всички“ д-р Томов потвърди, че от МЗ са изискали допълнителна информация за мотивите, с които е уволнен бившият шеф на „Пирогов“ от работната му позиция и като лекар.

Уволнението на проф. Асен Балтов предизвика лавина от възмущение

Относно ваксините с изтичащ срок на годност Тома Томов уточни, че „има голям процент ваксини, които не са оползотворени“. Прави се обаче всичко възможно те да бъдат оползотворени ако не у нас, то извън страната.

В коментар по предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да бъдат задължително ваксинирани определени професионални групи, д-р Томов каза, че към момента това е доброволен акт и личен избор и това е позицията на настоящия кабинет.

Заместник-министърът открои липсата на инфекционисти, пулмолози и въобще на лекари на фона на новата вълна от коронавирус.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
52314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини