Кацаров: Ако спазваме стриктно новите мерки, до 2-3 седмици може да ги отменим

  • 08 септември 2021 11:25

  • 17877
  • 8
© Novini.bg

Нека да носим маски на закрито и да се опитаме да си помогнем. Ако спазваме стриктно тези ограничения, които са добре премислени, можем да видим резултат в рамките на 2-3 седмици и да ги отменим. Те са минимални. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента служебният министър на здравеопазването Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има по повод влезлите в сила вчера нови противоепидемични мерки, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Другото означава - отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000, след това 6000, 7000. В интензивните отделения 1000 души. След това вие ще ми казвате - защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация, добави министърът. Той призова гражданите като видят в автобуса хора без маска, да им правим забележка и да се съдейства на контролните органи.

Мога само да апелирам към всички наши сънародници – не само към собствениците на заведения и работещите в заведения, а и към тези, които ги посещават, да проявим разбиране и да се поставим на мястото на хората, които в момента са в тежко състояние в болниците, които умират всеки ден и чиито брой, за съжаление, продължава да расте. Не се ваксинирахме и нямаме друг инструмент да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на болните в болниците, освен да наложим такъв тип мерки, заяви Кацаров по повод предстоящия днес национален протест на собственици на заведения в София.

Ако тръгнем да воюваме едни с други, няма да успеем, а цената ще я платят нашите баби и дядовци – те умират, макар че по-млади хора се заразяват, добави той.

Правителството е подготвило компенсация за всички, които са засегнати от тези мерки – и тези, които са 100% засегнати, и тези, които са частично засегнати. Преди да издам заповедта събрах становища от браншови и работодателски организации и ги изпратих до всичките ми колеги, за да видят и техните съображения и ако е необходимо, да ги съобразят с действащите и вече утвърдени програми. Няма закъснение по отношения на плащанията. Ограниченията влизат от септември, а плащанията се извършват от октомври, както плащанията на всички възнаграждения. Надявам се и Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета, така че мерките да бъдат обезпечени и финансово, посочи здравният министър.

Това, което е необходимо за издаване на съответните документи за извършване на контрол, е направено, включително съвместни заповеди с министъра на вътрешните работи, отбеляза той.

Ричард Алибегов: Имитират се мерки срещу COVID-19

По думите на Стойчо Кацаров след като няма достатъчно ваксинирани, единствено рестрикциите могат да ограничат разпространението на болестта: "На фона на това ние казваме "Ние ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще си разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане" – ще ни интересува когато ножът опре до кокала и когато може би няма да може да се направи нищо. Как се излиза от тази ситуация, с проверки ли?".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
17877 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.09.08 | 13:46

4
Бай Ганьо да спазва мерки не думай пие алкохол менте цигари яде ГМО а после вика искат да ме отровят с ваксините.
Warrezz

2021.09.08 | 20:11

8
Ганьо си ти малоумник прост!!! Ходи се боди с отрова и трай....
Майтапчи Йово

2021.09.08 | 16:35

7
Анонимна тикво, те щото... "безсмъртните" задници на Запад ядат нещо друго, нали:)))?!?

2021.09.08 | 15:08

5
На запад какво си мислиш, че ядат бе гном? ГМО и само ГМО,затова болниците им са препълнени от раково болни .

2021.09.08 | 15:11

6
Тези мерки спомагат само за удължаване на тази пандемия!
Сертифициран

2021.09.08 | 11:42

2
А е вие не разбрахте ли че старото няма да се върне никога. Свинете с новия ред. Само тъп може да вярва че ще има старо не няма вече.

2021.09.08 | 12:19

3
Дано си прав, кеф ми е като ви затворят селяндурите по офисите и квичите в интернет.
aко спазваме,

2021.09.08 | 11:39

1
но ние знаем, че ганьо е по-умен, че даже и най-умен и затова ще се мъчим до март, както миналата година.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини