Мю вариантът на COVID-19 е установен при две лица в Турция

  • 07 септември 2021 13:45

  • 498
  • 0
Мю вариантът на COVID-19 е установен при две лица в Турция
© Getty Images/Guliver

Новият вариант Мю на коронавируса е бил установен при двама души в Турция, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31538

Министърът допълни, че към момента Турция не планира нови мерки.

След „Делта“ идва „Мю“: Нов вариант на коронавируса

"Засега не планираме да въведем допълнителни мерки, защото до момента Мю вариантът не е установен при други лица с изключение на два случая", каза той.

Над 90 на сто от случаите на коронавирус в страната се дължат на вариантите Делта и Делта плюс, добави министърът.

Редовното тестване с PCR за неваксинираните ще се запази, като засега не се обмисля то да стане за сметка на гражданите в бъдеще, за да се насърчи ваксинацията, каза още той.

23 496 са новозаразените с коронавирус в Турция

Коджа напомни, че Турция препоръчва поставяне на трета доза ваксина за имунизираните с инактивна ваксина срещу КОВИД-19, но засега няма такава препоръка за иРНК ваксините, при които се наблюдава по-дълго запазване на имунитета. В предстоящите месеци ще продължи наблюдението върху ефекта от тези ваксини и съобразно заключенията ще бъде направена препоръка дали и кога е нужна "припомняща доза".

По думите на здравния министър Турция извършва подготовки, така че да започне серийно производство на местната инактивна ваксина Тюрковак до месец и половина или два месеца.

Рекордни нива на жертвите и заразените с коронавирус в Турция

Коджа изтъкна също, че властите не биха желали отново да затварят училища заради епидемията от КОВИД-19 при наличието на ваксина срещу заболяването и насърчи ваксинацията. Както той отбеляза до 2-3 дни в Турция се очаква броят на поставените дози ваксина да превиши 100 милиона.

По официални данни до момента са ваксинирани 98,4 милиона души в Турция с най-малко една доза ваксина, допълва БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини