Министър Кацаров за новите мерки: Те са такива, каквито съответстват на ситуацията

  • 05 септември 2021 12:31

  • 1867
  • 10
Министър Кацаров за новите мерки: Те са такива, каквито съответстват на ситуацията
© Булфото (архив)

Мерките са достатъчни. Те са такива, каквито съответстват на ситуацията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27463

Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има. Припомняме, от 7 септември в страната влизат в сила нови противоепидемични мерки.

Вижте заповедта, с която се въвеждат новите по-строги COVID мерки

По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват - може да се наложи да се въведат и по-строги. "Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем!", категоричен бе министърът.

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса. "Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той. Около 95 процента от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването. „Между 94 и 96 процента от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Така е и с починалите. Смъртните случаи сред ваксинирани са един на хиляда, колкото при грипа. Сред неваксинираните на 100 болни умират 4-ма“, каза той. 

Стойчо Кацаров: Здравната система вече е подложена на сериозен натиск

Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза, посочи още министър Кацаров. „Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът и добави: „Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина. "Имаме договорени 4,5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях".

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало. "Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали", каза още д-р Кацаров. 

Здравният министър подчерта, че мерките на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на ваксиниране.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27463

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1867 10

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 10

Добави коментар

2021.09.05 | 21:32

10
80% дe би ли. Кoй от кoи е? Вeче е мнoго лесно дa сe рaзбeре
..

2021.09.05 | 15:15

9
Стойчо след два месеца няма да си министър ще бъдеш вързан и публично изнасиленнн от кон
Майтапчи Йово

2021.09.05 | 15:07

8
Кацарче, не само трето боцкане, ами се замислете, дали няма да е по-добре да ги боцкате преди... и след всяко хранене през деня:)))?!?

2021.09.05 | 14:40

7
Ти незнаеш ли най големия лигхвар в българия си прибира лихвата със хазарт и наеми и всичко тръгва от човека с главницата а монопола му идва след решения на съдия. Същия е случая и с черепа а цялата власт е на държавата е в неизпълнени договри

2021.09.05 | 13:36

6
А опитай да направиш задължителна ваксинация ако ти стиска. Дори и водещите се ваксинирани всъщност не са наистина ваксинирани сигурен съм.Жив ще те изядат

2021.09.05 | 13:34

5
Ами направи черен пиар на Радев
ХХХ

2021.09.05 | 13:33

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:28

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:24

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
..

2021.09.05 | 12:57

1
Стойчо след два месеца няма да си министър и щв бъдеш публично изнасилен да знаеш!!

Добави коментар

Водещи новини