"Делта" не предизвиква по-сериозни случаи на COVID-19 при децата и тийнейджърите спрямо другите варианти

  • 04 септември 2021 07:26

  • 981
  • 1
"Делта" не предизвиква по-сериозни случаи на  COVID-19 при децата и тийнейджърите спрямо другите варианти
© Getty Images (архив)

Вариантът Делта на коронавируса не предизвиква по-сериозни случаи на Ковид-19 при децата и тийнейджърите спрямо другите варианти. Това сочат първи данни, публикувани днес от американските здравни власти, предадоха БТА и Франс прес.

Центровете за превенция и контрол на заболяванията, основната федерална здравна агенция, са проучили данните за пациенти, хоспитализирани с Ковид-19 в 99 окръга на 14 щата, обхващащи около 10 процента от американското население, посочва Франс прес.

По време на анализа е бил съпоставен периодът от началото на март до средата на юни с този от средата на юни до края на юли, когато вариантът Делта доминираше в САЩ. Между тези два периода процентът на хоспитализации на деца на възраст от няколко месеца до 17 години действително се е увеличил пет пъти. Но съотношението на децата и тийнейджърите, хоспитализирани заради сериозно протичащо заболяване, като например такова налагащо прием в интензивно отделение, е било сходно преди и по време на периода, през който Делта вариантът е доминирал.

Второ изследване на същите центрове пък показва, че ваксинацията на възрастните води до предпазване на децата от заразяване, допълва Си Ен Ен. При това изследване е установено, че в щатите, в които ваксинационното покритие на населението срещу коронавируса е слабо, броят на децата, посетили спешните детски отделения, е бил 3,4 пъти по-висок, отколкото в щатите, които са по-напреднали с ваксинацията. За целите на това изследване е наблюдаван двуседмичен период през втората половина на август.

При анализ на друг времеви период е установено, още, че ваксините предпазват наистина подрастващите от зараза. Процентът на хоспитализациите на неваксинирани тийнейджъри е бил 10 пъти по-висок от този на ваксинирани през периода края на юни-средата на август.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
981 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.04 | 09:43

1
Ние вече се плашим само от мю-ню, делтата я взимаме с различни индекси и тя изчезва.

Добави коментар

Водещи новини