„Делта“ щамът намалява ефикасността на ваксините срещу COVID-19

  • 05 август 2021 10:45

  • 1035
  • 0
„Делта“ щамът намалява ефикасността на ваксините срещу COVID-19
© Pixabay

Ефективността на съществуващите ваксини срещу COVID-19 намалява поради разпространението на „Делта“ щама на коронавируса. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на британски учени.

Според резултатите от проучването, в което са участвали около 98 хиляди души в цяла Англия в периода от 24 юни до 12 юли, е установено, че процентът на ефективност на ваксините срещу инфекция с коронавирус е намалял до 49%, а тази цифра е била 64% месец по-рано. В допълнение, британски учени също установиха, че ефективността на препаратите в борбата с развитието на симптомите на коронавирус също е спаднала до 59% от 83% месец по-рано, предаде "Фокус"
Опасен ръст на новозаразени с Делта варианта на коронавируса в Албания

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Както отбелязва Bloomberg, учените смятат, че може да са необходими нови ваксини за борба с разпространението на „Делта“ щама на коронавируса.

„Делта“ бе открита за първи път в Индия през октомври миналата година, често го наричат индийски щам. Преди това Индийският институт за медицински изследвания съобщаваше, че този вариант на вируса е способен да зарази хората дори след като те са били ваксинирани с ваксините Covaxin и Covishield, използвани в страната. Вариантът „Делта+“ на този щам се счита за още по-заразен.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини