Нови правила за българи и чужденци, пристигащи у нас от държава, попадаща в червената зона

  • 27 юли 2021 17:33

  • 7213
  • 2
Нови правила за българи и чужденци, пристигащи у нас от държава, попадаща в червената зона
© Getty images

От четвъртък, 29 юли, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, гражданите на ЕС и ЕИП и др., пристигащи от държава, попадаща в червената зона, се допускат в страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни и на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има със своя заповед издадена днес, съобщават от пресцентъра на здравното ведомство.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Граждани на ЕС, на ЕИП, Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на ЕС, ЕИП и от Конфедерация Швейцария, пристигащи от държава в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни, и се поставят под 10-дневна карантина.

Здравният министър свиква спешно областните кризисни щабове заради COVID-19

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, както и отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, се допускат в страната и се поставят под 10-дневна карантина.

Със същата заповед се допуска влизането в страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, на деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат.

Ето и пълния текст на Заповед № РД-01-627/27.07.2021 г.:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
7213 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.07.28 | 00:24

2
Ваксинираните разпространяват вируса... И освен това умират от ваксините. Точка.

2021.07.27 | 17:51

1
Хаха "правила". Демек фашисткo потисничество :))

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини