Проф. Кожухарова: Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици

  • 27 юли 2021 08:51

  • 1143
  • 3
Проф. Кожухарова: Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици
© Pixabay

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. „Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточни тя.

„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е ако ти си заразиш пациента – човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

Д-р Симидчиев: Голяма част от населението ни е незащитено от COVID-19, 90% е вероятността за нова епидемична вълна

„Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, заяви тя.

Проф. Кожухарова  е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
1143 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дона

2021.07.28 | 12:37

3
Истинските медици, имам предвид тези ,които са внимавали в час и са си чели букварите няма до се ваксинират.Факт!
Александър Томов

2021.07.27 | 17:19

2
Явно има такива на които им харесва псевдопандемията. Имам познати където получават чество на реалност и вярват, че спасяват света, като носят маска и се ваксинират. Добре, дайте им фейсбук медал, но да не натрапват глупости на нормалните хора. Това го казва лекар.
Кой

2021.07.27 | 09:21

1
Тук някъде е ключа за палатката-защо медиците с тяхното образование не искат да се ваксинират.... .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини