СЗО: Светът е в ранен стадий на поредната вълна на COVID-19

  • 21 юли 2021 12:10

  • 1167
  • 6
СЗО: Светът е в ранен стадий на поредната вълна на COVID-19
© pixabay

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от COVID-19, каза днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва пандемията в два коловоза, каза той по време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио. Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

"Пандемията е изпитание и светът се проваля", заяви Тедрос Гебрейесус.

Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост“, добави той.

"Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза Тедрос Гебрейесус и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това.

Той предупреди, че "19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини, сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи.“ Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта, предаде БТА.

Пандемията от COVID-19 води до сериозно забавяне при ваксинациите в детска възраст

По повод започващите в петък летни Олимпийски игри в Токио шефът на СЗО заяви, че игрите са празник на "нещо, от което нашият свят се нуждае сега, повече от всякога - празник на надеждата“. Въпреки че пандемията може да е отложила игрите, той каза, че тя "не ги е победила“.

Тедрос Гебрейесус разкритикува ваксинационните несъответствията между богатите страни и страните с ниски доходи. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3,5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

"Ваксините са мощни и основни инструменти. Но светът не ги е използвал добре", каза той и добави, че вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в "ръцете на малко късметлии".

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

"Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце", каза Тедрос Гебрейесус. "Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме".

Той призова водещите световни икономики да се активизират чрез споделяне на ваксини и финансиране на глобалните усилия за тяхната по-голяма достъпност, както и стимулиране на компаниите да увеличат производството на ваксини.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
1167 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мунчо

2021.07.21 | 14:02

3
Антив@ксърчетат@, идва и в@шия ред за з@дължително в@ксиниране. Ще разберете скоро. Мноо ми е кеф..

2021.07.21 | 15:13

6
Мунчо, името ти отговаря точно на интелекта, който нямаш!

2021.07.21 | 15:11

5
Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране ........

2021.07.21 | 15:10

4
Пандемията ще приключи, когато СЗО реши да я прекрати.

2021.07.21 | 13:18

2
Светът е в ранен стадий на СЗО имунитет, в късния стадий Гебрейесус и един влак негови хора ще завършат на стадиона с картечницата.

2021.07.21 | 12:45

1
Давайте да се събираме и да ходим да го трепем този Педрос Гейбресос

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини