От МЗ отговориха на асоциациите на заведенията за плана за справяне с пандемията

  • 20 юли 2021 16:48

  • 1160
  • 1
От МЗ отговориха на асоциациите на заведенията за плана за справяне с пандемията
© Novini.bg

Във връзка с разпространената позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, Министерство на здравеопазването заявява, че изготвеният Национален план за справяне с пандемията от „Sars-CoV-2” дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28822

Планът осигурява прогнозируемост в дейността на всички икономическите сектори и дейности. Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално  подпомагане и подкрепа за бизнеса”, отбелязват от здравното министерство.

„Изцяло несъстоятелни са твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми. Това беше добре обяснено на среща, на която присъстваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията”, посочват още от Министерството на здравеопазването.

И от заведенията се обявиха против министър Стойчо Кацаров, не искат да остава на поста си

„Пандемията от COVID-19 не е приключила. Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на SARS-CoV-2, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация, смърт. Пандемията от SARS-CoV-2 налага по цял свят ограничения. От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си. Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление.  Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви?”, се казва още в позицията.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28822

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1160 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.20 | 22:39

1
В несправедливо общество солидарност няма. Има други неща.

Добави коментар

Водещи новини