Рискът от тежък и смъртоносен COVID-19 при деца и тийнейджъри е много нисък

  • 13 юли 2021 10:01

  • 473
  • 0
Рискът от тежък и смъртоносен COVID-19 при деца и тийнейджъри е много нисък
© Pixabay

Рискът от тежък и смъртоносен COVID-19 при деца и тийнейджъри е много нисък, сочат данните от проучване на експерти под ръководството на Ливърпулския университет, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Заразяването с новия коронавирус увеличава вероятността от сериозно заболяване при най-уязвимите млади хора - тези, които са с други здравословни проблеми и тежки увреждания. Според учените дори и при тях рисковете като цяло са малки.

COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?

Заключенията на учените се основават на анализ на данни за общественото здраве в Англия. Те не включват пациенти, които са изкарали дълъг COVID-19, предаде БТА. 

Статистиката сочи, че 251 младежи на възраст под 18 години в Англия са били приети в интензивни отделения за лечение на Ковид-19 през първата година от избухването на пандемията (до края на февруари 2021 г.). Анализът показва, че абсолютният риск за представители на тази възрастова група да бъдат приети в болница с тежък Ковид-19 е едно на около 50 000.

За абсолютен риск в медицината се смята вероятността да се случи нещо.

Децата, настанени в интензивни отделения с рядко срещано възпаление на сърцето в резултат на преболедуване от новия коронавирус, са 309. Тази група е анализирана отделно от всички деца и тийнейджъри в Англия с Ковид-19. Това означава, че абсолютният риск да се развие подобно възпаление е едно на 38 911, изчисляват експертите.

Нисък е и абсолютният риск при деца, заразени с новия коронавирус, да станат жертви на инфекцията. От началото на пандемията са починали 25 деца или тийнейджъри от Ковид-19, сочат данните за детската смъртност в Англия. Това означава, че рискът е едно на 481 000 деца да стане жертва на новия коронавирус, изчисляват анализаторите от Ливърпулския университет. Това също е изключително нисък абсолютен риск, категорични са експертите.

Податливостта към COVID-19 намалява наполовина, ако сте под определена възраст

"Тези нови проучвания показват, че рисковете от тежко преболедуване или смърт в резултат на новия коронавирус при деца и млади хора да изключително ниски", обяснява професор Ръсел Вайнър. Според него заключенията ще бъдат полезни при взимането на решения за ваксинация на деца и тийнейджъри от здравните власти по света.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини