При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

  • 08 юли 2021 11:05

  • 10545
  • 14
© Булфото

Важно е страната и гражданите да бъдат подготвени за посрещане на предизвикателствата от коронавируса. Не може да се прогнозира кога ще има нова вълна, но ще има, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до лятото. Това заяви здравният министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има на брифинг пред медиите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В Плана е направено описание на ситуацията в страната. Изготвен е анализ и оценка на рисковете, наличните ресурси на здравната система. След това подробно са развити механизмите за това как да се намалят пораженията като смъртни случаи, затваряне на икономиката и възможности на здравната система да реагира адекватно.

Кацаров съобщи, че е изготвена и обща финансова сметка за това колко ще струва всичко това. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Възможностите са разделени на четири групи: зелена, жълта, червена и тъмночервена в зависимост от броя на заразените лица на 14 дни.

Всяка зона е съпътствана с ограничаване на определени дейности. Разработен е план и за консумацията на лекарства. Единният протокол за поведение при коронавирус също е част от Плана. Този план ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства с оглед на това те да съобразят своите действия и планове. Целта е получавайки този план, различните ведомства да развият своите планове за подпомагане на своите сектори.

Стойчо Кацаров: Ако се ваксинираме, ни очаква прекрасна есен, ако не - рискуваме нова вълна

„Важно е да следим разпространението на нови щамове. Една съществена част в Плана е граничният контрол. Целта е намаляване на риска на влизане и разпространение и създаване на условия за контрол на ситуацията в страната“. Това каза д-р Златанов.

Той даде пример с летище София, където контролът не е ефективен. „Вече има създаден зелен коридор за хората със сертификат. Вече има технически средства за това хората да бъдат карантинирани или да бъдат насочени за тест. Потокът е много по-добре контролиран. Смятаме, че рискът от навлизане на инфекцията е под контрол“.

Други мерки, заложени в Плана, са възможност за предсказуемост при действията. Целта е да се даде спокойствие на хората, които са в обхвата на мерките.

Д-р Златанов внесе яснота относно различните зони: „Смятаме градините да бъдат затваряни на последен етап. Те могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и персоналът също е имунизиран. Това ще даде предсказуемост и възможност всеки да направи своя личен план“.

Целта на плана е да създаде координация между структурите, които оказват помощ. „Много е важно диагностиката и лечението да започва от общопрактикуващия лекар още в начален етап. В момента, в който има необходимост от болнично лечение, пациентът да бъде насочен“.

Кацаров поясни, че зоните освен да отразяват броя на заболелите, взимат предвид и броя на хоспитализираните. „Ние сме определили и ограниченията при семейни събирания и събития от социален характер, тренировки, спортни и културния събития на открито и закрито, търговия и услуги, пътуване в страната. В тъмночервената зона се допускат ограничения, включително в рамките на страната. Отделно са разгледани хората с повишен здравен риск“. Според министъра този план създава усещане за предвидимост.

Нови правила за носенето на маска в България

По отношение на подготвеността и предпазните средства д-р Златанов увери, че има достатъчни налични количества, разпределени в сградите и инспекциите: „Готови сме, ако изпаднем в зоната под критичния минимум, да доставим и нови. Разполагаме с над 200 000 бързи теста. Те се разпределят към лечебните заведения. Имаме готовност да получим над половин милион теста, което ще помогне да извършваме тестове на влизащи и излизащи хора, за да имаме обективна представа за разпространението на инфекцията сред населението и преминаващите през граничните пунктове“.

Заместник-министърът Томов увери, че е оценена необходимостта от болнични легла и са разписани инструкции за откриване на нови легла: „Ясно сме разписали кои болници в кои населени места ще разкриват легла и ще приемат пациенти с коронавирус“. Относно лечението той каза, че в справочника е включен международен опит. Той уточни, че има задълбочаване на знанията за коронавируса в специфични случаи като бременност или съпътстващи заболявания. Инвестициите в болничната инфраструктура са 126 млн. лева за посрещане на евентуална пандемична обстановка. Те са предвидени да подобряване на инфраструктурата и получаване на различни апарати. Парите са по програма, а болниците подават своите заявки.

Предвидено е Спешната помощ и извънболничната помощ да бъдат включени.

Здравният министър Стойчо Кацаров е изключен от Българския лекарски съюз

Д-р Петров каза, че се работи за нови доставки на ремдесивир през есента. Ще се търсят лекарства с по-дълъг срок, за да могат медикаментите да се ползват и за други цели. „Ние смятаме, че тази програмата трябва да даде ясен поглед за всеки участник в здравната система за това какво трябва да прави. Може би тази програма ще стане един модел за планиране и управление на подобни кризи. Тази програма ще даде една рамка за създаване на подобни планове за другите министерства“, заяви той.

Изчислени са и средствата, необходими за изпълнение на този план. Те възлизат на 500-600 млн. лева при най-песимистичния сценарий: „Единственият начин да спестим тези пари е да се ваксинираме“.

Кацаров поясни, че новият парламент може да промени плана. На журналистически въпрос дали мерките ще се налагат на областно ниво или регионално представителите на здравните власти отговориха, че е предвидено числата за заболеваемост да се разглеждат на национална база, но остава вариантът да се прилагат локални мерки.

Относно училищата заявиха: „Предвижда се в червената и тъмночервената зона училищата работят по график, предвиден от МОН. Ръководствата на ВУЗ-овете решават. В тъмночервената зона детските градини независимо, че са затворени могат, да се допуснат да работят при условие, че персоналът е ваксиниран, а родителите са със сертификат“.

Здравният министър каза, че не може да бъде предвидено кога ще е следващата вълна: „Наличието на делта вълна не се обвързва с това кога може да има нова епидемична вълна. Обвързваме го с това, че има малко ваксинирани хора. Очакваме октомври, ноември месец, но никой не може да изключи и лятото“. Според него няма нужда от актуализация на плана за ваксинация, защото той не е изпълнен: „Поради изобилието на ваксини, не се налага да има план. Имаме капацитет. Просто елате и се ваксинирайте“.

„Ваксините по време на вълна не ни трябват, трябват ни, за да предотвратим вълната. Здравите се ваксинират, а не болните“ категоричен беше Кацаров. Той увери, че са осигурени ваксини за следващите две години.

135 млн. лева ще са необходими, ако продължи мярката да се дават по 1000 лв. на лекарите на първа линия. Поради тази причина е разработена нова методика: „Тези 1000 лв. ще се получават за действителна работа на пълен график, пряко свързана с лечение и диагностика на коронавирус“.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
10545 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2021.07.08 | 14:06

11
Крайно време е не ваксинираните да си плащат лечението не може ваксинирате да носят маски постоянно заради Бай Ганьовците които се мислят за безсмъртни.

2021.07.08 | 14:44

14
е ти като си ваксиниран защо те е страх от неваксинираните, а никой отдавна не носи маска! плюс това, всички така или иначе си плащаме за каквото и да било, нищо не е безплатно, така че не се пени чак толкова! нали си знаеш, че всяка година трябва да се ваксинираш!
Трепане

2021.07.08 | 14:13

13
Всички на площада да ги смажем с камъни
Ковид

2021.07.08 | 14:10

12
Кацаров, ходи се гръмни. И ти пари искаш да крадеш
Майтапчи Йово

2021.07.08 | 13:21

10
Кацарче, отначало започнахте много ударно с коронаджиите, ама напоследък взе да става все по-явно особено на фона на очакваните... милиарди за коронясали от ЕС, че същите тулупи, в чиито тикви се въртят само евраки:)))! Между другото, защо да не приемат детските градини при поредно коронясване само децата на онези родители, които са вврни на... Партията-майка:)))?!? А може и само онези, които са верни на.. Кралицата:)))?!?

2021.07.08 | 13:20

9
Да. Ваксинират.на.м.о.р
Мърши

2021.07.08 | 13:06

8
Кацаров и Златанов дано пукнете кучета мръсни.

2021.07.08 | 13:02

7
Шибай те се

2021.07.08 | 12:32

6
Така трябва.

2021.07.08 | 12:00

5
Може и само с родители от арийската раса
Нерегистриран

2021.07.08 | 11:07

2
Най-голямата простотия, която съм чел... Това си е чиста форма на дискриминация...

2021.07.08 | 11:33

4
абсолютно! всячески се опитват да принудят хората да се ваксинират! всички на протест и на 11.07. задължително! този здравен министър е абсолютно падение и с тази нагла и тъпа физиономия, е отврат! самозабравиха се от това служебно правителство!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини