Доклад на ООН: Коронавирусната пандемия увеличи потреблението на наркотици

  • 24 юни 2021 16:18

  • 412
  • 0
 Доклад на ООН: Коронавирусната пандемия увеличи потреблението на наркотици
© Getty Images/Guliver (архив)

Коронавирусната пандемия засили потреблението на наркотици и насърчи незаконното отглеждане на опиумния мак. Това се констатира в доклад за трафика на наркотици по света, изготвен от базираната във Виена Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Пазарите на наркотици бързо подновиха дейностите си след първоначални смущения в началото на пандемията", се казва в документа.

Афганистан, който произвежда над 80 процента от опиума в света, регистрира през изминалата година увеличение с 37 процента на терените, използвани за отглеждане на опиумен мак. Често пъти това занимание е единствен източник на доходи на студенти или на служители, които заради пандемията нито учат, нито имат стабилна работа.

В същото време коронавирусът е обострил неравностите, бедността и психическите проблеми на хората по света, а това са все фактори, за които се знае, че тласкат към потреблението на дрога, се казва в доклада.

Около 275 милиона души по света са взимали дрога миналата година, според доклада. За сравнение през 2018 г. те са били 269 милиона.

В повечето страни по света е отчетено увеличение на консумацията на канабис по време на пандемията, се посочва в доклада и се отбелязва, че младите възприемат тази дрога като по-малко опасна за здравето, въпреки доказателства за рисковете от нея.

Използването за немедицински цели на фармацевтични продукти също се е увеличило миналата година. Но спирането на нощния живот заради локдауните е намалило използването на кокаина.

Наркопродажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет

Пандемията е повлияла и на мрежите за дистрибуция на дрога, които са станали "по-иновативни". Трафикът на улицата е отстъпил място на модерни методи, като покупка онлай и доставки по пощата, дори с дрон.

Сред малкото положителни неща в доклада се отчита намаляване на площта на плантациите с кока с 5 процента благодарение на усилията, положени от Колумбия, която е световен производител на кокаин. През 2017 г. те бяха достигнали рекордна площ от 171 000 хектара. Но пък благодарение на добрата реколта от плантациите световното производство на кокаин продължава да бележи рекорди. Диверсификацията на каналите да доставка на кокаин в Европа пък води до намаляване на цените и до увеличаване на качеството, се казва в документа.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини