Д-р Маджаров: Има случаи на изхвърляне на 1-2 дози от ваксината срещу COVID-19

  • 22 юни 2021 09:41

  • 27144
  • 5
Д-р Маджаров: Има случаи на изхвърляне на 1-2 дози от ваксината срещу COVID-19
© Булфото, архив

Има случаи, в които в последните дни на трайността на ваксините, ако някой се е отказал, една-две дози се изхвърлят, но не цели флакони. Това обяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Той коментира, че в момент се поставя предимно втора игла и по-малко са новите ваксинирани. Все пак Маджаров остава оптимист. Според него дори родителите не трябва да се притесняват за поставянето на Ковид ваксината на децата.

При поставяне на ваксина на деца информираното съгласие трябва да е само от единия родител.

Д-р Иван Маджаров. Кадър: БТВ

„Аз трябва винаги да съм оптимист, защото съм лекар. Очаквам всяка стъпка да бъде посока напред и да увеличаваме броя на ваксинираните“, заяви още той.

„С нищо не се различава тази ваксина от ваксините, които се поставят цял живот“, посочи още той.

11 области вече са в зелената зона на COVID-19

„Ваксините са наложителни точно при съпътстващи тежки заболявания“, предупреди Маджаров.

Ако детето има остро възпаляване или боледува в дадения момент, категорично не трябва да се ваксинира. Но ако всичко в клиничната картина е нормално – няма проблем.

„Знаем, че дойде ли есента или зимата, опасността остава голяма за всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран", предупреди още д-р Маджаров.

Д-р Маджаров отбеляза още, че тепърва пред ръководствата на съсловната организация и НЗОК стои тежката задача да определят как това ще се случва.

„Да видим какви текстове ще отпаднат, какви други ще се въведат, да гарантираме все пак макрорамката. Да гарантираме, че ще има пари за всички, но няма да я застрашим“, поясни той, като добави, че има много механизми, които могат да се приложат.

В коментар за доплащането в сектора пък той отбеляза като основна причина фактът, че у нас за здравеопазване се харчат около 8-9% от БВП, като това е общо с доплащането, а публичните средства са около 4-2-4,5%.

Когато публичните средства се доближат до средноевропейските, тогава може да има отражение върху доплащанията, посочи председателят на УС на БЛС.

Още по темата с ваксинацията вижте и в това видео:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
27144 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.06.22 | 11:55

5
Хунтата на българоубиеца Радев съсипа държавата за 1 месец...вие си помислете,ако дойдат на власт ИТН....ИСМВ...ДеБъ...БСП...ДПС какво ще се случи в държавата!
абе

2021.06.22 | 10:10

3
Пич, при тази ваксина опитните зайчета сме ние. Това е разликата от другите. Другите не са тествани толкова кратко! НО и аз се ваксинирах, защото доста тежко го изкарах...

2021.06.22 | 10:16

4
Личи си, след това ставате алогични.

2021.06.22 | 10:07

2
Бяла МАФИЯ

2021.06.22 | 09:48

1
нормален лекар ще изхвърли всичките

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини