Проф. Витанов: COVID случаите в страната още повече намаляват

  • 16 юни 2021 10:55

  • 1074
  • 3
Проф. Витанов: COVID случаите в страната още повече намаляват
©

Математикът проф. Николай Витанов продължава да информира във Фейсбук страницата си каква е оперативната обстановка в България по отношение на пандемията COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Обстановката е спокойна. Базовото репродуктивно число днес е 0.727, преди седмица беше 0.794. Обхватът на заразата продължава да се свива, броят на активните случаи намалява, посоката е надолу, към 10 000. Здравната система продължава да се разтоварва, което е много добре. Нека и медицинските лица, които бяха на първа линия, си починат, те свършиха огромна работа, за която едва ли ще получат полагащата им се не по-малка благодарност. Аз съм им благодарен, защото имам добра представа, с какво трябваше да се справят. Справиха се отлично. Колкото и да се блее друго от диваните.

От днес частично отпадат маските

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. Все още не се вижда да върлуват нови версии на вируса из страната, което си е цяло чудо. В Европа обстановката засега е спокойна. Европейската карта е в зелено - ето я. Има обаче няколко дължави, където броят на случаите започнада нараства пак. Въпреки ваксинацията. Причина - има все още милиони неваксинирани там, които нямат защита и са хранителна следа за вируса.

Обстановката по морето е спокойна. Стойностите на индикаторите за смяна на тренда за областите Варна и Бургас са много ниски. Който е там, може да е спокоен (не забравяйте елементарните предпазнимерки обаче). За страната като цяло индикаторът за смяна на тренда е 17 пъти под критичната стойност, очаква се спокоен край на седмицата. Броят на починалите се очаква да е над 10 на ден до петък, за събота и неделя - под 10 на ден. Тенденцията тук е на бавно намаляване на броя починали на ден", пише във Фейсбук той днес.

Ниският брой ваксинирани у нас - един от големите проблеми

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1074 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.16 | 12:20

3
Да щото ги няма надписвачите
Тоя...

2021.06.16 | 11:40

2
...брадат козел до кога ще раздава акъл по въпроса?!Няма ли най-накрая сам да се гръмне,че да ни отърве от досадното си присъствие...
wtf!?!?!??!

2021.06.16 | 11:20

1
налапай дулото, хрантутник смотан!!!!! да ви 4укам в професорите малоумнииии!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини