Никотинът не е основният виновник за заболяванията, свързани с пушенето

09 юни 2021 17:00

Никотинът не е основният виновник за заболяванията, свързани с пушенето
©
847 1

За повечето хора формулата C10H14N2 е неизвестна, въпреки че тя означава така известното ни вещество никотин. На него често се приписва основната вина за повечето заболявания, свързани с тютюнопушенето - рак, сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Всичко по темата:
Електронни цигари 7

Никотинът обаче не е „убиецът“, както често го определят.

Никотинът води до пристрастяване, но той не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето.
Заедно с кофеина, никотинът се счита за най-широко консумираното психоактивно вещество в света.

Никотинът присъства в храната ни в малки дози

Изследванията показват, че хората приемат около 1400 ng никотин всеки ден в обикновена храна. Никотинът е химикал, който се произвежда по естествен път в различни растения - домати, картофи, патладжан, червени чушки, целина, карфиол.

„Хората пушат заради никотина, но умират от катрана“

Nicotiana tabacum, видът никотин, който се среща в тютюневите растения, когато се консумира от хората чрез пушене, се поема от рецепторите в мозъка, стимулирайки отделянето на допамин, който предизвиква прилив на щастие и удоволствие. Пристрастяването е поведенчески отговор на този прилив.

Хората пушат заради никотина, но умират от катрана – този извод е на британския психиатър Майкъл Ръсел /Michael Russell /, на чието име днес има учредена награда и се смята за човекът, направил най-много, за да положи основите за намаляване на вредата от тютюна, която движи голяма част от изследванията в тази област днес.

Въз основа на знанието, че чистият никотин носи малък риск за здравето, но е основната причина, заради която хората пушат, той се застъпи за разработването и популяризирането на по-безопасни никотинови продукти, за да се намали вредата, причинена от поглъщането на токсичните вещества при изгарянето на тютюна.

Майкъл Ръсел често се цитира и чрез  неговата констатация редица учени от последните години всъщност  задават въпроса - ако никотинът не причинява рак, сърдечни заболявания или белодробни заболявания, но използването му изолирано помага на милиони хора да избягват запалимите цигари, които причиняват тези заболявания, тогава къде е проблемът?

Проблемът е в горенето на тютюна и цигарения дим

На практика димът се оказва основият „убиец“, причиняващ редица заболявания, свързани с тютюнопушенето, а не никотинът.
Тютюневият дим съдържа смес от над 7000 химикали, сред които и катрани, 100 от които са известни канцерогени.

При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, наречен пиролиза, при който се образуват цигарен дим и пепел.

„Никотинът в никакъв случай не е напълно безопасно и безвредно съединение. По-големият проблем е механизмът за доставка - как се доставя никотинът. Прикрепете го към частици дим, създадени от горящи цигари и механизмът е смъртоносен", уточнява Скот Готлиб, лекар и бивш комисар в Американската агенция по храни и лекарства /FDA/.

Продуктите, съдържащи никотин са пристрастяващи и не са безопасни. Никотинът не трябва да се приема под никаква форма от непълнолетни, непушачи, бременни жени или кърмещи майки и  хора със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет.

Заради процеса на горене, докато пушите цигара, сред химикалите, които поглъщате, са:

•    Формалдехид- използва се за балсамиране и запазване на човешки останки, като дезинфектант и за производството на други химикали.
•    Арсен- изключително отровен за хората и за други организми, което обяснява защо се използва ефективно в хербицидите и инсектицидите.
•    Бензен- компонент на бензина, който се използва също така за производството на някои видове гуми, смазочни материали, багрила, детергенти, лекарства, експлозиви и пестициди.
•    Кадмий-използва се при производството на батерии и пигменти за бои.
•    Никел-този елемент с метален характер се използва в неръждаемата стомана, магнитите, монетите и някои сплави.
 
Заклетите пушачи, които не могат да откажат цигарите, могат да получават необходимия никотин чрез по-малко вредни бездимни алтернативи, откриват учените. Така първоначално се появяват никотиновите дъвки и  лепенките, а през последните десетилетия - електронните цигари с никотинова течност и устройствата за нагряване на тютюн като IQOS и Glo.

Бездимните устройства с нагряване на тютюн и електронните цигари

И двата продукта имат една и съща крайна цел – намаляване на вредата за пушачите, които не могат да се откажат, и тези около тях. Това е така, защото и електронните цигари, и устройствата с нагряване на тютюн като IQOS премахват горенето и не образуват цигарен дим, а пара с никотин и намалени концентралии на вредни и потенциално вредни вещества.

Докато, обаче, при електронните цигара се нагрява никотинова течност, то устройствата като IQOS и Glo нагряват истински тютюн.

Всичко по темата:
Електронни цигари 7
Novini.bg
847 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Latoyaiytoa

2021.06.10 | 02:04

1
М­­­л­­­а­д­­­а­­ ­­м­­­о­к­р­­а­ ­­у­ч­­е­н­­­и­­ч­­­к­­а­­­ ­­ч­­у­­к­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­­­W­ ­W­­­ ­.­­ ­­B­­ ­­­G­­­ ­­­1­­­ ­­7­­ ­­­.­ ­­C­­­ ­L­ ­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини